Александър Бояджиев: С Last Hope не свирим за чест, слава и пари

15:40, 25 юни 17 25 1402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С началото на лятото започна и сезонът на музикалните фестивали. Срещнахме се с Алекс, за да си поговорим за музика, за фестивалната култура у нас, и за това какво е да си в група от повече от двадесет години, предаде БГНЕС.

„Със сигурност можем да сравним взаимоотношенията в една група през толкова дълъг период от време с брака“, заяви пред камерата на БГНЕС, Александър Бояджиев, фронтмен на Last Hope.

„Взаимоотношенията в една група са много сложни. В една връзка сте двама души, докато в една група сте четирима или петима, а понякога и шестима души. Има моменти, в които всеки дърпа към себе си. Не всеки е готов на компромис. Дори и за най-малките неща. За най-дребни глупости и тъпотии е възможно да се получи много тежък разрив“ разказа Александър.

„С Last Hope все още има неща, които да казваме и да се изразяваме по този начин с музиката и с това, което правим. Харесва ни и го правим. В момента, в който ни писне, или се почувстваме недостатъчно убедени в това, ще прекратим“, сподели той.

Last Hope са създадени през 1994 г. Тогава все още тийнейджъри, Косьо и Алкес, съответно барабанистът и вокалистът на групата в днешни дни, решават да си направят група, след като се сдобиват със записи на тогавашни хардкор банди.

„Няма някакви точно регламентирани правила за една група да оцелее. Вероятно много групи се разпадат млади, защото хората си сменят приоритетите. Не бих казал, че членовете на бандата трябва задължително да са приятели, за да са успешни или да правят хубава музика. В нашия случай приятелството е нещо фундаментално. Не виждам как бихме оцелели, ако нямахме близки приятелски взаимоотношения. Когато групите са на ъндърграунд ниво и мотивацията йм не е финансова, тогава е почти задължително хората да се разбират. Когато вече има финансов фактор и всичко е на едно по-високо бизнес ниво, тогава може би не е задължително“

„Със сигурност мисля, че младите групи са разглезени от обстоятелствата днес. Това не е задължително лошо. От една страна би им попречило, но от друга, ако знаят какво искат, само ще йм бъде от полза. Не мисля, че трябва всички да започват, както ние сме започнали. В една обстановка на мизерия и неяснота. Разбира се, липсата ни е давала стимул да градим. Това ни помогна много, защото имахме допир до реалността, и се ориентирахме бързо. Не сме имали нереалистични фантазии за това как стоят нещата в музикалния бизнес. И когато казвам музикален бизнес, имам предвид дори и в най-мизерното ъндърграунд „направи си сам“ ниво. Ако си направиш група в този момент, веднага можеш да направиш концерт и да избираш, дали да е в малък или голям клуб. Също така, можеш да се рекламираш без никакви средства“ допълни Алекс

Колкото до сезона на фестивалите, който вече започна, опитният музикант сподели, че за него тук нещата стоят различно от Западна Европа.

„Тук в България, понятието „фестивал“ е много относително. Лично за мен, концерт на открито с участието на три или четири групи не е фестивал, а голям концерт. Има много фактори поради, които няма фестивална култура в родината ни. На първо място, не трябва да забравяме, че сме малка и бедна държава. Няма как чисто финансово да се мерим, с това, което става на Запад. Географски също сме далече от централна и западна Европа, където се случват нещата. Много от промоутърите, които искат да се занимават с този бизнес не са обикаляли достатъчно. Говоря като зрители. Не са видели много неща. И все пак има хора, които са в час с нещата и правят добри фестивали, но явно ни трябва време и има път през, който да преминем. Въпреки всичко, аз и хората около мен, не се радваме много на групите , които идват в България. С течение на времето, разбрахме, че бандите, които искаме да гледаме ще дойдат, само ако ние ги докараме, за това започнахме да се занимаваме и с организиране на концерти . В крайна сметка, публиката придобива някаква фестивална култура. Доста хора пътуват по чужбина и се научиха какво означава да си на фестивал“, изрази мнението си вокалиста

На Last Hope йм предстои концерт тази вечер с Agnostic front, тук в София, а след това ще свирят и на оставащите балкански дати от турнето на бандата от Ню Йорк.

„През годините сме откривали концерти за Sepultura, Suicidal Tendencies, Hatebreed, Sick of it all, Madball и още много други. Тази вечер ще открием за Agnostic front. Те са групата, която ни е повлияла изключително много и през годините станахме много близки приятели с тях. Всички, които искат да ни чуят, може да проверят в страницата на във фейсбук и да разберат повече информация, относно концерта. Най-важното е че започваме точно 20:45“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама