Учители по Религия ще получат помощ от Софийската митрополия

14:51, 25 юни 17 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дванадесет учители по Религия в София се срещнаха с протосингела ставрофорен иконом Ангел Ангелов ни в Софийската света митрополия. Ангелов е и духовен надзорник на Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска митрополия. На събирането присъства и Ангел Младенов – ръководител на отдела и изпълнителен секретар на Софийския митрополит., съобщава сайтът на Софийската Митрополия.

Учители и духовници разискваха както успехите, така и трудностите в работата на преподавателите, които правят всичко възможно, за да могат децата, избрали предмет Религия до стигнат до евангелските истини. 

Педагозите получиха обещание за пълно съдействие в работата им от страна на църковната институция. Ангел Младенов бе категоричен, че от новата учебна година учителите по Религия в София ще получат учебни пособия и помагала, както необходимите им дидактични и нагледни материали. 

На срещата присъства и Ваня Станчева, дългогодишен учител по Религия, а по настоящем старши експерт в Регионалното управление на образованието – София-град. Констатирано бе, че всяка година се отбелязват едни и същи пречки в осъществяването на апостолското дело – недостиг на учебници и учебни пособия, липса на достатъчно добра комуникация с представители на енорийските храмове, намаляване броя на групите в прогимназиален етап. 

Обсъдиха се възможни решения на поставените въпроси, като в дискусията активно се включи о. Ангел. Независимо от срещаните трудности учителите се похвалиха и с организираните от тях тържествата за различни християнски празници, на които са присъствали освен децата и родители, учители, представители на местните власти. 

Така изучаването на предмета Религия става достояние до по-широк кръг на обществото и наложените стереотипи в годините отпадат. 

Важна роля в обучението по Религия заемат и организираните в последните години на територията на софийска епархия детски православни лагери. И това лято в Кремиковския манастир с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще има четири лагерни смени, като първата смяна започва на 17 юли, втората - на 24 юли, третата - на 16 август, която е за деца със специални образователни потребности, а последната е от 21 август. 

Разходите за лагера се поемат от Кремиковския манастир с ефимерий свещ. Серафим Янев. Станалата традиционна среща с учителите по Религия от София-град завърши с напътствени думи от о. Ангел Ангелов, който подчерта важната роля на учителите по Религия, които вършат апостолско дело за Църквата и им благодари за усилията и търпението в нелекото им служение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама