Бургаският затвор ще бъде ремонтиран до края на лятото

08:10, 25 юни 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на лятото ще бъде завършен мащабният ремонт на корпуса на затвора в Бургас. В това е бил уверен зам.-министърът на правосъдието Николай Продаванов от началника на затвора Бранимир Мангъров при посещение на място. Така скоро лишените от свобода в един от най-пренаселените затвори в България ще търпят своите наказания при условия, които отговарят на европейските изисквания, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Затворът в Бургас е последният, в чийто корпус не бяха изградени самостоятелни санитарни възли, спалните помещения не отговаряха на стандартите от 4 кв.м на задържан, а достъпът до пряка слънчева светлина не навсякъде беше достатъчен. Със средства от бюджета в размер на около 1 млн. лв. и с доброволния труд на затворниците, той ще бъде напълно ремонтиран отвътре и отвън в най-скоро време. Цялата фасада на затвора също е в процес на саниране.

Условията в затвора са критикувани в редица доклади на международни и национални институции и неправителствени организации.

След ремонта в основния корпус, в затвора ще останат около 300 лишени от свобода. Част от затворниците поетапно ще бъдат премествани в най-модерното и ново затворническото общежитие от закрит тип - в Дебелт. То бе открито преди 3 месеца, след като по проект на Норвежкия финансов механизъм бяха отпуснати безвъзмездно 5 208 965 лв. за преустройство на бивши сгради на МВР в землището на селото. Към момента на територията на новото затворническо общежитие, в което са обособени над 100 килии, са настанени 273 лишени от свобода. Пълният капацитет на общежитието е до 450 затворници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама