Обсъдиха опазването на царския орел и египетския лешояд

17:07, 11 юни 17 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опазването на световно застрашените видове царски орел и египетски лешояд беше тема на семинар в Елхово, в който участва „Електроразпределение Юг” (EVN), съобщиха от компанията

Срещата е организирана в рамките на проекта „Съюз за египетските лешояди и източните царски орли в Турция“, изпълняван от Дружеството за защита на природатаDoga Dernegy (Турция) в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Присъстваха също представители на електроразпределителни дружества и на дирекции по горите от Турция, както и експерти от РИОСВ Стара Загора и РИОСВ Хасково, уточниха от дружеството.

Една от основните обсъждани теми е взаимодействието между птиците и въздушните електропроводи. Експертите от „Електроразпределение Юг” (ЕР Юг) представиха добрите практики на дружеството при обезопасяването на мрежата, като бяха очертани следните мерки: вкопаване на кабели в земята, изграждане на ПАС система (изолиран въздушен електропровод), монтиране на защитни изолации по стълбове и монтиране на платформи за щъркелови гнезда.

В района на Сакар и Дервентските възвишения участниците се запознаха с дейности за опазване на царския орел – изградени изкуствени гнезда, охрана на гнезда и залесявания. Беше разгледан и посетителския център за царския орел в  Тополовград. Програмата включваше и запознаване с дейности за опазване на египетския лешояд в Източните Родопи.

Участниците в семинара разгледаха на терен обезопасени стълбове, участък с вкопан в земята кабел, както и други съоръжения от електроразпределителната мрежа, изградени в рамките на проекта „Живот за царския орел“, съфинансиран по програма LIFE на Европейската комисия. Гостите от Турция бяха впечатлени от ангажираността на компанията за обезопасяване на електроразпределителната мрежа.

Електроразпределение Юг продължава и през 2017 г., в рамките на проекта „Живот за царския орел“, да реализира мерки за опазване на популацията на световно застрашения вид, сред които са изграждане на почти 30 км ПАС система в района на общините Елхово и Тополовград, както и монтиране на защитни изолации, включително в района на Сливен и Ямбол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама