Фестивалната киноакадемия представя днес „Поезия без край“

14:29, 11 юни 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-новият филм на легендарния Алехандро Ходоровски - „Поезия без край“, ще видят младите киномани днес в рамките на неформалния образователен проект „Фестивална киноакадемия“. Прожекцията е в зала „Европа“, а преди нея – от 18,15 ч., любимецът на Кан, който днес е на 88 години, ще бъде представен пред публиката от варненката Илина Георгиева - едно младо момиче, амбицирано да стане режисьор, не по-малко известен и не по-малко провокативен от самия Алехандро.

Ходоровски е един от най-авангардните режисьори на съвременното кино, актьор, продуцент, сценарист, драматург и поет, автор на скечове и театрален режисьор, мим и клоун, музикант, композитор и философ. Филмът, който получи наградата на зрителите на фестивала в Сан Франциско тази година, е едно въображаемо завръщане в собствената му младост.

През 40-те години на миналия век в Сантяго де Чили 20-годишният Алехандрито Ходоровски (в ролята - синът на режисьора, Адан Ходоровски) се заклева да стане поет против волята на баща си. Привлечен от мистиката на творчеството, запленен от магията на сюрреализма, той напуска дома на родителите си и се впуска с цялото си сърце в бохемския водовъртеж на артистичния кръг на авангардистите по онова време. Сприятелява се с Енрике Лин, Стела Диас, Никанор Пара и други тогава все още изключително млади и абсолютно неизвестни автори - впоследствие всепризнатите водещи майстори на литературата на XX век на Латинска Америка. Потопени в свят на поетично вдъхновение и експериментаторство, те живеят заедно така, както малцина са се осмелявали да живеят: страстно, свободно, лудо, в съответствие с най-съкровените си желания.

"Поезия без край" е ода за търсенето на красотата и собствената вътрешна идентичност като единствената универсална сила, способна да промени живота на човек завинаги. Предадена на екрана с еуфорично художествено изобилие и фантазни видения, в уникалния калейдоскопски визуален език на Ходоровски, тя ни открехва завесата към самия свят на автора си, превърнал творчеството в своя религия.
Това е 12-ата поредна среща по проекта „Фестивална киноакадемия“, който се изпълнява по програмата „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама