"Ютарни лист": Предстои бързо приемане на Македония в НАТО

10:49, 11 юни 17 / Свят 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Брюксел е изготвен план, който ще разбие руското влияние в региона. Този план трябва да бъде изпълнен още през пролетта на 2018 година.

Това пише хърватското издание "Ютарни лист", цитирано от БГНЕС, и уточнява, че присъединяването на Република Македония към НАТО ще стане под временното й наименование - БЮРМ /Бивша югославска република Македония, бел.ред./. Така ще бъде до нейното членство в ЕС, когато трябва да бъде решен спора за името между властите в Скопие и Атина.

Идването на власт на Зоран Заев на премиерския пост може да доведе до премахването на основните пречки за присъединяването на страната в евроатлантическите структури. Разбира се, става въпрос за спора за името. Атина отказа да премахне и визите за бившата югорепублика поради наименованието Република Македония. Гърция смята, че тя има историческо право върху него и използването му съдържа териториални претенции към Гърция /но никога не са спомена, че може да е валидно и обратното/.

С разпада на бивша Югославия въпросът за Република Македония се превърна във въпроса на всички въпроси за Гърция, която в един момент въведе дори и пълна блокада на страната.

По-късно отстъпи, но твърдо застана зад позицията, че Република Македония не може да стане член нито на ЕС, нито на НАТО. За властите в Скопие пък бе неприемливо да се присъединят като БЮРМ - на английски FYROM, както е вписана в ООН. Така се стигна до блокадата, която рефлектира и във вътрешната политика и увеличаването на националистическото влияние. Този спор отчасти е причина и за неотдавнашната криза, която приключи със съставянето на ново правителство.

Премиерът Зоран Заев обеща да извърши икономически реформи - с цел 5% икономически ръст и ускорено членство в ЕС и НАТО. И че не става въпрос просто за голи обещания тази седмица първо руската агенция "Спутник", която е известна с близките си отношения с Кремъл и в много страни я смятат за инструмент в ръцете на Москва, съобщи, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг възнамерява да посети Скопие в средата на юли, за да ускори процеса по присъединяване и Македония да стане член на алианса още през пролетта на 2018 година.

Неотдавна бяха публикувани документи на македонските служби, но и на някои други, че при насилственото влизане в парламента /на 27-ми април, когато бяха бити над 100 души, включително и самият Заев - бел.ред./ са участвали и сръбските спецслужби, а руските са действали за дестабилизацията на Македония и предизвикването на сблъсъци между македонците и албанците. Русия много трудно прие членството на Черна гора в НАТО, защото по този начин загуби едно парче от пъзела за укрепването на влиянието си на Западните Балкани, а самата Македония трябваше да бъде част от руската сфера на влияние.

При това положение решението на НАТО е съвсем разбираемо. Заев демонстрира необходимата гъвкавост и изрази готовност да влезе в НАТО като БЮРМ (FYROM), преговорите с Гърция да продължат до пълноправното членство в ЕС. Освен това присъединяването към ЕС е дълга писта и тя ще бъде предшествана от създаването на някаква икономическа общност на Западните Балкани, която се подкрепя и стимулира от Берлин и Брюксел.

Зоран Заев говори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който го поздрави за избора и потвърди, че за Атина е неприемливо името Македония, но БЮРМ (FYROM), или някое друго компромисно име за Гърция е приемливо.

В кабинета на Ципрас очевидно са осъзнали, че и на тях им вреди нестабилността в Македония и техният външен министър Никос Коцияс заяви, че "единството, интегритетът и стабилността на северния съсед са изключително важни". "Това е нашата основна грижа. Решаването на спора за името по един демократичен и творчески начин може да улесни бъдещата посока на страната", каза Коцияс. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама