Майстор Цвети Терзиева и читалище „Самообразование” – Побит камък се включиха в Световния ден на плетенето

10:24, 11 юни 17 / Култура 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Етнографският музей на открито "Етър" край Габрово отбеляза вчерашния Световен ден на плетенето с демонстрации на открито. В музея се събраха любители на този занаят, който някои майстори успяват да превърнат в изкуство. В инициативата се включиха и майстор Цвети Терзиева от Разград и читалище „Самообразование” – Побит камък, съобщи Терзиева. 

Снимки: Цвети Терзиева

Тя обясни, че представителките на читалището са представили плетене на една, две и пет куки. Жените споделили, че от малки са се учили да плетат от своите баби, харесва им и ги успокоява. Те показали изплетен предмет с ширина над метър и дължина над метър и четиридесет, върху който е изобразена Богородица. 

Майстор Цвети Терзиева заяви, че необичайният празник се отбелязва вече над десетилетие - от 2005 г., всяка втора събота на юни е прието да се чества Световният ден на плетенето пред публика (World Wide Knit in Public Day). Той е за всички онези, които са завладени от процеса на създаване на различни дрехи, предмети от бита или елементи от интериора с помощта на прежда и куки.

Снимки: Цвети Терзиева

Цвети сподели, че плетенето е вид терапия, вид досег до изкуството. Според нея заниманието е голямо удоволствие и успокоение. В ЕМО „Етър“ тя демонстрирала как се прави гълъб - символ на мира, верността и вечната любов. „Гълъбите се влюбват и остават верни един на друг докато смъртта ги раздели. Белият гълъб е сред птиците, които присъстват в пророчествата и поверията на редица народи. Според едно старо предание, ако човек види случайно бял гълъб навън, това е знак от Господ, че той го наблюдава и пази от беди. Възможно е също така това да е неговият ангел хранител”, заяви майсторката от Разград. Тя допълни, че сред участниците в инициативата е била и петгодишната й дъщеря - Божидара Терзиева, която изплела гривничка от естествен материал канап.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама