Предсрочните парламентарни избори започнаха в Косово

08:52, 11 юни 17 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предсрочни парламентарни избори започнаха днес в Косово. Според Централната избирателна комисия (ЦИК) на републиката, в 07:00 часа местно време врати са отворили 889 избирателни секции. Очаква се, че 1,8 милиона души ще участват в изборите, включително около 140 хиляди други, които ще гласуват за първи път. Вотът ще се следи от близо 30 000 наблюдатели.

Секциите ще бъдат затворени в 19:00 часа местно време.

По време на предизборната кампания се образуваха двете основни коалиция, наречени "коалиция на оръжията" и " коалицията на розите". Първите командири принадлежат на така наречената Армия за освобождение на Косово (АОК), представени от кандидата за премиер и бивш командир на АОК Рамуш Харадинай. Коалицията включва Демократическата партия на Косово, "Алианс за бъдещето на Косово", "Инициатива за Косово" и девет по-малки партии движението.

Във втория блок има поддръжници на демократичното развитие на непризнатата държава, но, според социолозите, те имат малък шанс в борбата срещу бившите членове на АОК. Това включва "Демократичен съюз на Косово", "Алианс за ново Косово", Движение "Алтернатива". Като лидер те са представили Авдулах Хоти.

Извън коалицията в изборите е дясното движение "Самоопределение". Негов кандидат за премиер е и основателят му Албин Курти.

Най-влиятелната партия на косовските сърби - "Сръбската листа" - може да разчита на 10 места в 120-местния парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама