Тръмп предложи на Катар помощ за преодоляване на кризата

23:47, 07 юни 17 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп предложи на емира на Катар помощ за намаляване на напрежението от кризата, която противопоставя Доха на нейните съседи от Персийския залив. Това съобщи АФП. 

Тръмп се обади на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и изложи пред него идеята за среща в Белия дом за изглаждане на разногласията. Това обаждане идва в момент, когато Саудитска Арабия и ОАЕ засилиха натиска върху Катар, три дни след като прекратиха дипломатически отношения с него.

Без да стигат дотам да искат смяна на режима в Катар, двете страни настояват страната да промени своята политика и да се присъедини към консенсуса на регионално ниво по въпросите за ислямистките движения и връзките с Иран, който е големият съперник в региона на сунитското саудитско кралство.

Министърът на външните работи на ОАЕ Ануар Гаргаш заяви, че въпросът не е в смяна на режима, а в необходимостта от смяна на политиката.

Министърът обвинява Катар, че действа като шампион по екстремизъм и тероризъм в региона.

Ние стигнахме до задънена улица в нашите опити да убедим Катар да промени посоката, добави той и изброи условията за нормализиране на отношенията с Катар. Министърът поиска страната да спре да използва канала си „Ал Джазира“ за проповядване на екстремизъм, да сложи край на присъствието в Доха на лидери на „Мюсюлмански братя“, да се дистанцира от радикалното палестинско движение ХАМАС и да предприема действия срещу хора, имащи финансови връзки с джихадистки мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама