СУЕЕ ще си сътрудничи с Гьоте-институт България

22:29, 07 юни 17 25 989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ беше подписано Споразумение за сътрудничество в рамките на инициативата „Училища – партньори на бъдещето” (PASCH) между училището-домакин на събитието и Гьоте-институт България. Присъстваха заместник-кметът по икономика, инвестиции и собственост Даниела Шилкова и секретарят на Община Русе Димитър Генков, Маркус Хаас – ръководител отдел „Култура и връзки с медиите“ в Посолството на Федерална република Германия в София, Забине Брахман Босе – ръководител на Езиков отдел в Гьоте-институт София и заместник директор, Анна Арсениева – главен експерт в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ към МОН, Любов Мавродиева – референт отдел „Сътрудничество в образованието“ в Гьоте институт, директорът на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ Добромира Николова.

С инициативата „Училища – партньори на бъдещето“ (PASCH) Министерството на външните работи на Федерална република Германия създава през 2008 г. програма за разширяване и подпомагане обучението по немски език в изявени училища. Инициативата се координира от Външното министерство и се изпълнява в сътрудничество с Централната служба за училищно дело в чужбина, Гьоте-институт, Германската служба за академичен обмен и Службата за педагогически обмен към Съвета на министерствата на образованието.

Целта на програмата е да събуди интерес у младите хора към немския език, към модерна Германия и нейното общество. Инициативата подпомага обучението по немски език в училище, междукултурните срещи и развитието на международна мрежа от училища. Допълнителни образователни предложения допринасят за дългосрочната квалификация както на учениците, така и на учителите и разширяват компетентностите на младите хора за следване в Германия и за бъдещата им професионална реализация. Инициативата цели да създаде живи и дългосрочни връзки с Германия и насърчава училищата и техните учителите и учениците към открит обмен на мисли и сътрудничество помежду им. PASCH обхваща мрежа от над 1800 обвързани с Германия училища по цял свят. В рамките на инициативата, Гьоте-институтът подпомага около 600 училища, които са част от националните образователни системи на над 100 държави.

След подписването на Споразумението, се проведе среща при кмета на Община Русе Пламен Стоилов, който прие гостите от Германия, г-жа Арсениева и г-жа Николова. „За мен е чест да Ви посрещна като гости на нашия прекрасен град Русе. Уверен съм, че това партньорство ще бъде изключително ползотворно, имайки предвид високия професионализъм и отличните резултати, които постига училището за европейски езици. Община Русе успешно създава съвременни условия в русенските училища, а благодарение на това важно Споразумение все по-устремено се доближаваме към високите европейски стандарти“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама