Анализ на причините за слабите резултати в образованието ще изготви Областна администрация - Разград

18:32, 07 юни 17 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анализ на причините за незавидните позиции на Област Разград в националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити ще подготви Областната администрация след срещите на Областния управител Гюнай Хюсмен с директори на училищата в региона, съобщиха от областната администрация. Ще бъдат включени и предложенията, които ръководителите на училищните управи направиха по време на дискусиите, след обобщение, те ще бъдат изпратени в Министерството на образованието.

 

Със съдействието на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова ще търсим решение на проблемите в образованието в региона, увери участниците в третата от поредицата срещи Областният управител Гюнай Хюсмен.  Домакин на дискусията днес бе ОУ “Никола Икономов“ в Разград. В нея участваха началникът на РУО-Разград Атанас Дончев, Живка Димитрова от РУО, началникът на отдел „Образование“ в община Разград Елка Драмалиева, училищни директори от общините Разград, Лозница, Цар Калоян и Самуил.

Макар все още да няма обобщение на регионално и национално ниво на резултатите от външното оценяване и зрелостните изпити по-голямата част от директорите обявиха, че оценките на учениците им са по-добри в сравнение с миналата година. По-слаби са по математика – коментираха те, уточнявайки, че учебните програми не са съобразени с възрастта на децата и задачите тази година са били трудни.       

Както и на останалите две срещи с училищни директори, бе обсъден въпросът с децата-билингви, които поради недоброто владеене на книжовния български език по-трудно усвояват учебния материал. Областният управител Гюнай Хюсмен отново апелира в училищата да се говори на официалиня български език с изключение на часовете по чужди езици и майчин език. Директори споделиха, че част от учениците със затруднения в общуването на български език идват от съседни административни области.

Част от училищата имат сериозни проблеми с материалната база – стана ясно по време на разговора. ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ продължава да няма собствена сграда, ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“ и ОУ“Н.Й.Вапцаров“ в Разград са без физкултурен салон, все още се чака решение на Европейската комисия дали последния проект не е държавна помощ. За ремонт е закритият басейн в ОУ “Ив.С.Тургенев“, заедно с община Разград ще търсим варианти за това – заяви Хюсмен. Той призова директорите на останалите училища в Разград да подготвят писма за подкрепа за реализацията на този проект, тъй като децата от целия град ще могат да ползват съоръжението, когато то отново заработи. Покривите на СУ “Христо Ботев“ и ПГИ “Робер Шуман“ се нуждаят от спешни ремонти, за гимназията вече има одобрен проект. Ремонти извършваме предимно с пари от училищните бюджети, не ни достига дофинансирането от общинските бюджети – заявиха повечето от директорите.

В част от професионалните гимназии децата идват, за да изучат професия и акцентът за тях не са изпитите по общообразователните предмети – обясниха още педагозите. Някои от професиите са много търсени от потенциалните работодатели и вече има и положителни примери, в които фирми осигуряват стипендии, възможности за практика и по-късно назначаване на работа на специалисти, от които имат нужда. От тази учебна година такива условия осигурява „Биовет“АД за ученици от ПГХТБТ “Мария Кюри“.

 

Проблемът с отпадането на безплатния транспорт за учениците от други общини също се оказа общ за няколко от директорите. Това е законово регламентирано, но затруднава родителите с по-малки финансови възможности, а в училищните бюджети също няма предвидени средства за такъв разход.

Сред причините за слабите резултати на част от учениците и на тази среща бе изтъкната незаинтересоваността на родителите, част от които са в чужбина и децата им се самоотглеждат или за тях се грижат възрастни роднини.

Ще направим всичко за подобряване на комфорта на вашата работа, образованието е приоритет за правителството на Бойко Борисов, бъдете сигурни, че каквото е казал, той ще го изпълни – категоричен бе Областният управител пред училищните директори. Той призова директорите да не се притесняват да поставят проблемите, свързани с по-доброто образование на децата на Лудогорието. „Вие сте по-важни от всички, защото създавате нашето бъдеще“ – обърна се Хюсмен към училищните директори.

След трите срещи, които Областният управител организира с училищни директори, ще бъде изготвен анализ на причините за състоянието на образованието в Област Разград. От него ще бъдат изведени конструктивните предложения, които ръководителите на училищните управи направиха и ще бъдат изпратени в Министерството на образованието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама