Младоженци от Испания вдигнаха сватба по обичай от 19 век

18:06, 07 юни 17 25 686 Шрифт:
Автор:

Внучка на най-известната самодейка в Симитлийското село Крупник - Гена, изпълни заръката на баба си и се омъжи с традиции от 19 век, информираха от Общината.

Момичето живее в Испания, но пристигна с годеника си, за да се оженят по местния обичай.

В днешно време младоженците организират моминско и ергенско парти преди сватбения ден. В село Крупник Георги Благоев Величков и Екатерина Иванова Стоилкова извършиха и ритуала "засевка", който се прави вечерта преди сватбата.

По покана на свекървата, в дома на младоженеца се събраха шафери, шаферки и близки на младоженците. Първо омесиха питката, или както е наричана в миналото плетеница, която бе украсена с гълъби, символизиращи мира и свободата. 

Фуруглица закачиха на дома на младоженеца, за да разберат хората от селото, че в този дом предстои сватба, както в миналото. В бяло одеяло шаферките изсипаха житото, донесено от гостите и в него пуснаха пръстен.

Шаферките люлееха свекървата и пееха автентични песни с пожелания за здраве и берекет в семейството. Пръстенът  трябва да бъде намерен от някого. Една от шаферките бе по- ловка и го намери, което означава, че жената ще командва в къщата.

Тъй като младоженците работят и живеят в Испания им пожелаваме да продължават да съхраняват българските традиции, дух,  да бъдат истински родолюбци и някога, когато се върнат в България, техните деца да изпълнят същите ритуали на сватбите си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама