Уотъргейт бледнее в сравнение с действията на Тръмп

17:18, 07 юни 17 / Свят 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият директор на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър твърди, че президентът Доналд Тръмп е предал на Русия секретна информация, което е по-сериозно нарушение в сравнение със скандала Уотъргейт, довел до оставка на президента Ричард Никсън. Това предаде БГНЕС.

Според координатора на всички разузнавателни служби в САЩ действията на Тръмп, „размяната с руснаците на важна разузнавателна информация, поставила под заплаха нейния източник, показват или безхаберие, или неуважение (към разузнаването), което при всички случаи предизвиква сериозни проблеми“, заяви Клапър пред журналисти на път за австралийската столица Канбера.

„Мисля, че скандалът Уотъргейт наистина бледнее в сравнение с това, с което се сблъскаме сега“, заяви бившия директор, говорейки за срещата на Тръмп с руския външен министър в Белия дом на 10 май. Вестник „Вашингтон пост“, позовавайки се на свои източници, твърдеше, че Тръмп е споделил с руския гост получена от Израел конфиденциална информация по въпросите за борбата с тероризма. Белият дом и Москва отхвърлиха тези подозрения с довода, че Тръмп не е разкривал никакви тайни, а обсъждането на контратерористичната проблематика е било напълно уместно.

Скандалът Уотъргейт бе „завъртян“ от журналисти на „Вашингтон пост“, след като по време на предизборната кампания от 1972 година в централата на Демократическата партия в столичния хотел „Уотъргейт“ бяха арестувани две лица, опитвали са монтират подслушвателни устройства. В последвалото разследване следите стигнаха до президента Никсън, който след две години трябваше да подаде оставка, за да не стигне до импийчмънт.

Едва през 2005 година стана известно, че главният източник на информацията за репортерите на „Вашингтон пост“ е бил високопоставеният служител на ФБР Марк Фелт, чийто псевдоним бил Дълбоката глътка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама