Столтенберг: Отбранителният фонд на ЕС отговаря на интересите на НАТО

17:09, 07 юни 17 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаването на Европейски отбранителен фонд, обявено от Европейската комисия днес, е в съответствие с интересите на НАТО, каза генералният секретар на военния пакт Йенс Столтенберг, цитиран от БГНЕС.

Еврокомисията съобщи за старта на Европейския фонд за отбрана (European defence fund) с обем 5,5 млрд. евро годишно, чиято цел е координация и засилване на инвестициите в отбраната.

„Новият механизъм за финансиране ще помогне за създаването на нови мощности и ще върши това по-последователно и координирано. Това ще даде възможност влаганите средства да растат и да се използват по-добре, което напълно съответства на онова, над което работи НАТО, затова приветстваме тези действия от европейска страна”, каза Столтенберг пред журналисти.

Столтенберг посочи, че действията на ЕС допълват усилията на НАТО и не дублират отбранителните институти и структури.

Очаква се фондът да бъде създаден в рамките на европейския план за отбрана и сигурност, утвърден от Съвета на ЕС през ноември м. г.

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини каза, че фондът ще включва два „прозореца”, които ще се допълват, но ще се различават по правна структура и бюджетни източници.

„Изследователският прозорец” е за финансиране на съвместни изследвания в сферата на иновационните отбранителни технологии като електроника, метаматериали, криптиран софтуер или робототехника.

„Прозорецът на възможностите” ще е финансов инструмент, чрез който членките на ЕС ще получават определена военна техника съвместно, за да се намаляват собствените разходи.

До 2020 година Еврокомисията планира да генерира до 2,6 млрд. евро инвестиции годишно. Дотогава от бюджета на ЕС ще се заделят по 500 млн. евро, а след 2020 – до 1 млрд. евро. Останалите средства ще се осигуряват от страните членки на общността.

Еврокомисията изтъква, че за получаване на финансиране на нови военни проекти в изготвянето им трябва да участват поне 3 компании от две или повече страни от ЕС.

Главен приоритет ще е развитието на малките и средните предприятия, които участват в производствани военни вериги.

Като примери за развитие на нови военни технологии, финансирани от фонда, се посочват създаването на нови системи за отблъскване на атаки в киберпространството и на нови безпилотни апарати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама