Франция създава координационен център по разузнаването и контратероризма

16:41, 07 юни 17 / Свят 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов Национален координационен център по разузнаването и борбата с тероризма, подчинен пряко на президента, се създава във Франция, съобщиха от Елисейския дворец, цитирани от БГНЕС.

Решението е взето на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. В рамките на новата структура ще функционира и национален контратерористичен център.

Координационният център трябва да „повиши ефективността и прозрачността при обмена на информация между службите, отговарящи за борбата с терористичната заплаха”, посочват от Елисейския дворец.

Работата на центъра ще се ръководи от Пиер дьо Буске дьо Флориан, който е бил префект на няколко френски департамента, а сега е начело на консултативен център към вътрешното министерство.

Назначението на Дьо Флориан ще бъде обявено на 21 юни, заедно с назначаването на нови ръководители на двете главни специални служби – главните управления по вътрешна и по външна сигурност.

На 21 юни правителството планира да представи пред парламента законопроект за продължаване на режима на извънредното положение до ноември т.г., както и проект за закон, който да засили „арсенала на законните средства за борба с тероризма”.

Този документ е бил обсъден на днешното заседание на Съвета за сигурност и отбрана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама