5400 рози разпръскват красота и ухание в Розариума в Добри

16:32, 07 юни 17 25 1700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 5 400 рози цъфтят в най-големия у нас Розариум – този в градския парк в Добрич. Те придават невероятна атмосфера, съчетана с  уют.

Розите са от български сортове и наброяват 10 вида, съобщиха за Topnovini.bg от Община Добрич. Сред тях са чаено хибридни, флорабунда, катерливи, обвивни, щамбовани като дръвче, бордюрни и др. Царицата на цветята може да се види обагрена в червени, жълти, лилави, бели, кремови цветове, което превръща Розариума в приказна феерия.

В момента специалистите третират растенията срещу болести и неприятели и премахват прецъфтелия цвят, за да могат да израснат новите цветове.

Розите цъфтят от средата на май до края на октомври, преди зимния сезон. След започване на резитбата гражданите, които са си харесали някои от розите и имат желание да ги засадят в домовете си или край жилищния блок ще имат възможността да получат съвсем безплатно издънки, които след резитбата се изхвърлят.

Преди 4 години бе възстановен старият розариум в градския парк, който е съществувал след 1954 г. до 1994 година. Това стана възможно в рамките на проекта „Добрич – жива шевица от таланти”, финансиран по ОП „Регионално развитие”. Стойността на изпълнението на дейностите по възстановяването му бе 40 000 лв.  

Розариумът се превърна в една от атракциите на града и привлича  много посетителите. Намира се на мястото на дървения град и излъчва свежест, красота и ухания. За неговото поддържане се грижат специалисти от Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“, които споделят, че имат шанса да се занимават с приятна и благоуханна професия.

 

 

С Розариума не приключва цветната феерия в Градския парк. За своите съграждани Община Добрич „изтъка“ добруджанска черга от живи цветя. Тя се намира на хълмчето до езерото и може да се види до 10 юни. Общинското ръководство има амбицията инициативата да се превърне в традиционна. Обагрена в жълто, червено, бяло, розово и зелено чергата е направена от 3500 цветя, сред които бегония, тагетес, колеус, цинерария и други видове. Общата дължина на композицията е 30 метра. В най – широката си част тя е с размер 2 метра, а в най – тясната 90 см. Цветята са осигурени от Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“. В изработката на добруджанската черга участваха ученици от професионалните гимназия по аграрно стопанство и по ветеринарна медицина. След като чергата бъде „сгъната“ стръковете цветя ще бъдат засадени в града, а с част от тях ще бъдат наградени спечелилите конкурса за най – красива градинка в междублоково пространство.

 

 

Община Добрич се обръща с апел към своите съграждани, да пазим и съхраняваме красивите цветя в Градски парк „Свети Георги“, за да можем да им се радваме и да ги споделяме с приятели. Заедно можем да бъдем добри стопани и да възпитаваме децата си в дух на благородство и доброта.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама