Великобритания е раздвоена в навечерието на предсрочните избори

16:25, 07 юни 17 / Свят 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В сряда във Великобритания приключва предизборната кампания на предсрочните парламентарни избори в страната, които ще се проведат на 8 юни. Тя беше белязане от терористични нападения, което допълнително затруднява анализаторите в предвиждането на резултатите от изборния ден, пише агенция „Франс прес“, цитирана от БГНЕС.

В заключителните си мероприятия лидерите на двете основни партии – премиерът Тереза Мей от Консервативната партия и Джеръми Корбин от Лейбъристката партия, ще заложат на градски центрове, чийто вот може да се окаже от съществено значение за резултатите от вота.

Последните появи на министър-председателя ще са в Ийст и Уест Мидландс, докато Корбин се очаква да участва в шест шествия в Англия, Шотландия и Уелс.

На 18 април Мей шокира Великобритания с решението си да свика предсрочни избори, надявайки се да превърне огромното преимущество, давано й от социологическите агенции, в също толкова голямо мнозинство в Камарата на представителите, където тя в момента държи малка преднина от едва 17 места в 650-членния законодателен орган.

Но в хода на кампанията дневният ред започна да се измества от членството в ЕС – най-силната карта на Мей, към вътрешната политика и позициите на премиера по отношение на сигурността, които пък са едни от предпочитаните теми за Корбин.

Социологическите проучвания, които след референдума за Брекзит се славят с липсата си на надеждност, предвещават победа за Мей, въпреки че не изключват тя да е с малко мнозинство или дори без мнозинство.

Във вторник Мей се опита да върне посланието на кампанията обратно към Брекзит, посочвайки, че ще бъде „силен и непоколебим“ лидер на британската борба с Брюксел, където официалните преговори за излизането от състава на Европейския съюз трябва да започнат на 19 юни.

„Дайте ми подкрепата си да поведа Великобритания, дайте ми властта да говоря от името на Великобритания, дайте сила на ръката ми, тъй като ще се сражавам за Великобритания“, каза Мей по време на реч в град Стоук он Трент – населеното място с най-голяма подкрепа за излизане от ЕС по време на референдума.

Въпреки че на него се гледа като на необичаен лидер – който преживя бентовете на своите собствени депутати, Корбин набра инерция по време на предизборната кампания и редовно привлича големи тълпи на своите митинги. Лейбъристите увеличиха подкрепата си и след публикуването на 18 май на програмата на консерваторите, която предвижда повече разходи за грижа за възрастните – мярка, определена от таблоидите като „данък деменция“. Това обещание докосна основната група поддръжници на партията и накара Мей да се отдръпне от идеята за поставяне на таван на разходите, което допълнително й навлече критики за това, че е ненадеждна.

Корбин също така атакува Мей с темата за сигурността, една област, в която консерваторите традиционно се възприемат от избирателите като по-силни в сравнение с лейбъристите.

Последният кабинет на Консервативната партия беше разклатен от няколко терористични нападения в страната от миналия юли насам, когато Мей беше назначена за премиер. Преди това тя заемаше поста на вътрешен министър в продължение на шест години.

Корбин я нападна заради това, че докато е заемала министерския пост, е намалила драстично броя на полицаите, обещавайки да наеме повече кадри за кварталните патрули – тактика, която според нея ще създаде щит срещу джихадизма.

В рамките на кампанията бяха повдигнати въпроси и за прехваления образ на британските служби за сигурност, на чийто фон от март насам бяха осъществени три терористични атентата, оставяйки 34 загинали и около 200 ранени, като във всички от тях бяха замесени извършители, известни на властите.

При последното нападение дело на трима мъже, врязали се с автомобил в тълпа на Лондонския мост, загинаха седем души. Единият от извършителите – Курам Шазад Бът, е бил известен на британските разузнавателни служби. За друг от нападателите – Юсуф Загба, италианската прокуратура е предупредила британските властите, че е той е разглеждан като „възможен заподозрян“ през 2016 г.

През последните месеци беше извършен и най-кървавият терористичен атентат във Великобритания, при който атентаторът самоубиец Салман Абеди отне живота на 22 души на концерт в Манчестър през май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама