Министърът на културата : „Мемориалът в Шумен „Създатели на българската държава“ е световно богатство“

15:56, 07 юни 17 / Култура 25 614 Шрифт:
Автор:

Папка с аргументите на Община Шумен мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ да придобие статут на паметник с национално значение връчи кметът на Шумен Любомир Христов на министъра на културата Боил Банов. „Тук има уникални мозайки и архитектурни решения “, заяви Христов.

Снимки: Тopnovini.bg

„Вече обсъдихме с кмета този въпрос. Паметникът има нужда от сериозна реставрация, ще направим необходимото. Ще помогнем със специалисти. Мемориалът е световно богатство. Ще намерим решение“, заяви министър Боил Банов.

Скоро ще стартира процедурата за избор на директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, обяви Банов. Той има визия за ръководител на културната институция, но не пожела да я изложи.

Снимки: Тopnovini.bg

„Откакто аз съм поел управлението на министерството на културата, започва да функционира при пълна прозрачност. Хипотезата, че някой е седнал в едно ведовство и започват да решават нещо, отпада“,увери министърът. И сподели, че на министерството му е липсвала комуникацията с хората, и обратна връзка, когато се чуват идеите на хората. Според него това е най-ключовото нещо, което той има намерение да промени. На въпрос на Топновини.бг – кои са слабостите в предишното управление на културата, които той няма да повтори, отговорът бе, прозрачността при вземането на всяко едно решение.

Снимки: Тopnovini.bg

Министър Банов разясни и модела на управление на културните институти, както и новата методика за финансиране на сценичните изкуства. Разчетът е – основна сума, която да влиза за заплати и отворен вариант, когато всичко което влиза в института, приходи от зрители и проекти, подкрепа от община, вече си остава в самия институт. „Това е един по-стабилен модел, който дава възможност за планиране“, обобщи Банов. И уточни, че това ще стане само при категорично решение от гилдията. „Няма да налагаме“, лаконичен бе той.

Снимки: Тopnovini.bg

По време на работна среща с министъра културният елит на Шумен постави актуални въпроси пред министър Банов и потърси съдействие от него за намиране на верни решения. Присъстваха областният управител проф.Стефан Желев, заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Снимки: Тopnovini.bg

„Аз не деля институциите на държавни и общински, искам да чуя проблеми, да намерим решения. Целта е да се получи пряк диалог. Със съдействието на кмета ще организираме подобни срещи, за да си казваме, какво трябва да направим, ако са се появили някакви проблеми“, сподели той.

Снимки: Тopnovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама