12 загинали и 35 ранени при днешните терористични нападения в Иран

15:27, 07 юни 17 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според информация на Служба за извънредни положения най-малко 12 души загинаха, а пострадалите наброяват 35 души, които са настанени в четири болници на Техеран. Отговорност за нападенията пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Нападението срещу парламента

Около 10:30 часа место време на територията на парламента, който е комплекс от сгради, нахлуха четири въоръжени лица. Те стреляха по охраната, след което взеха няколко заложници и се укриха из горните етажи на една от административните сгради на парламента.

Четирима бяха ликвидирани при операция на спецчаст от Корпуса на стражите на ислямската революция. Не се потвърдиха съобщенията, че един от терористите се взривил.

Депутатите не пострадаха, дори не бе прекъснато провеждащото се в момента заседание.

Акцията в мавзолея

Аналогична атака бе извършена в мавзолея на аятолах Хомейни, който се намира на 40 км южно от Техеран. По последни данни четирима души нахлуха на територията на мавзолея през западната му врата и предприеха опит да проникнат в самата гробница на създателя на съвременна иранска държава, стреляйки напосоки. В отговор полицаи откриха огън срещу терористите, единият от които се самовзриви. Вторият се опита да се скрие, но бе ликвидиран, като на него бе открит пояс с експлозиви. Не се потвърдиха първоначалните съобщения, че в нападението е участвала и жена. Не се потвърдиха и съобщенията за втори взрив.

Осуетено още едно нападение

Стана известно също, че терористите подготвяли най-малко още едно нападение. Говорител на Министерството на информация (иранските спецслужби) съобщи, че силите за сигурност обезвредиха в столицата група, преди тя да предприеме действия. „Членовете на една от тези групи бяха задържани, преди да предприемат каквито и да е действия“ изтъкна той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама