Общо 1 624 822 кв. м площи са обработени срещу кърлежи в Старозагорско

13:41, 07 юни 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През февруари т.г. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора изпрати до всички кметове на общини, както и до всички специализирани фирми в областта предписание за дезакаризация, дезинсекция срещу комари и дератизация през настоящата година, информираха от РЗИ.

Всяка община своевременно сключи договор с лицензирана фирма за извършване на посочените дейности обработки.

В края на май приключи дезакаризацията във всички общини на областта.

Обработени са общо 1 624 822 кв. м тревни площи в детски и социални домове, паркове, квартални градинки, детски площадки, междублокови пространства, ученически лагери за отдих.

От извършените проверки от специалисти от РЗИ беше констатирано, че използваните биоциди са разрешени от Министерството на здравеопазването, терените в повечето общини бяха подготвени за третиране. Там където бяха констатирани пропуски се извърши повторна обработка. Използвана е съвременна техника за обработка – моторни пръскачки, генератори за студен въздух. Проверки за качеството на дезакаризацията се извършват върху тревните площи на детски ясли, детски градини, паркове, междублокови пространства.           

Високите температури и високата влажност през пролетно-летния сезон създават благоприятни условия за увеличаване числеността на кърлежите, с което силно нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции. Пренасянето на кърлежи и други ектопаразити (бълхи, дървеници и пр.), както и на ендопаразити, се осъществява най-често чрез скитащи бездомни котки, кучета, но и чрез гризачи (мишки, плъхове), поради което в края на март беше изготвено и изпратено до кметовете на общините предписание, относно недопускане на инциденти с деца от детските заведения през пролетно-летния сезон.  

Данните от извършените проверки сочат, че всички директори на детски заведения са запознати с предписанието на РЗИ, предприети са необходимите мерки (от страна на общината и от страна на директорите) за изпълнение на предписанието, включително извършване на ремонти в дворното пространство (изграждане на нови пясъчници, смяна на пясъка, поставяне на покривало на пясъчника след приключване на игровите занятия, периодично квартални градинки, детски площадки, междублокови пространства, ученически лагери за отдих.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама