Близнашки: Идеите за свикване на ВНС са несериозни

13:34, 07 юни 17 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият служебен премиер Георги Близнашки определи като "несериозни" идеите за свикване на Велико Народно събрание и изваждане на прокуратурата от съдебната власт, съобщи БНР. Такова предложение направи вчера председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов след среща с президента Румен Радев, предаде БГНЕС.

"Веднъж, когато се положат основите на конституционен ред, трябва да се поддържат. Теорията на суверенитета не е отмряла, всъщност през модерната епоха суверенитета приема формата на учредителната власт, която създава Конституцията – това първо. Второ – да се разбере, че тази учредителна власт действа обикновено във времена, когато настъпват фундаментални сътресения, т.е. когато настъпват революционни промени. Никак не е лесно тя да бъде преведена в действие отново и отново, както мнозина наши политически дейци са склонни да мислят", смята проф. Близнашки.

"Това е един акт на отчаяние. Очевидно е, че когато един съдебен магистрат се захване с политика, вече няма задръжки, няма спирачки. Не може всяко хрумване да става обект на обществени разисквания. Нека не забравяме, че подобни тези се поддържаха и през 90­-те години, т.е. това не е нещо ново. Този дебат е изживян. Аз съм много изненадан, че отново се подхваща старата песничка. В края на краищата като сме тръгнали по европейски път на развитие, нека да видим как е във Франция, Испания, Италия, на които се опитваме да подражаваме - по един или друг начин навсякъде прокуратурата е част от съдебната магистратура", категоричен бе проф. Георги Близнашки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама