Чех направи хеликоптер, който може и да се шофира по пътя

13:27, 07 юни 17 / Любопитно 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Докато световните производители на автомобили се надпреварват кой ще пусне на пазара първия летящ автомобил, чехът Павел Брежина върви по различен път: вместо да създава кола, която лети, той направи "мини-хеликоптер" GyroDrive, който можете да шофирате, предаде БГНЕС.

Инженерът и собственик на Nirvana Systems, компания, произвеждаща двигатели за малки летателни апарати, твърди, че автомобилът му е първият в света, оторизиран да функционира както по пътищата, така и във въздуха.

"Това е единственото пътно сертифицирано летящо превозно средство, за което знам", заяви Брежина пред АФП в хангар на летище Преров-Бохор в източната част на Чехия.

"Всеки се опитва да направи високоскоростен автомобил, който може да лети, но това е нещо различно - каза високият 51-годишен мъж, който има 30 години опит като пилот зад гърба си.

Неговият автомобил GyroDrive е базиран на жироплан - мини-хеликоптер - който използва ротор за хеликоптер за придвижване нагоре и надолу и "тласкач" за придвижване напред.

Компанията на Брежина купува части за жироплан от немска фирма и след това ги сглобява и оборудва със система, позволяваща на пилот-водача да превключва между бензинов двигател, задвижващ роторите, и електрически двигател, който задвижва колелата.

GyroDrive има максимална скорост на движение от само 40 км / ч и може да поеме екипаж от двама на къси разстояния до бензиностанция или хотел.

Нуждае се от по-малко от 100 метра за излитане и достига максимална скорост от 180 км / ч във въздуха. Неговият полет е 600 километра.

След кацането пилотът трябва само да фиксира главните роторни лопатки по оста на GyroDrive и да извади вградената регистрационна табелка, за да го превърне в пътно превозно средство.

Цените започват от 1,5 млн. крони (57 000 евро), но в зависимост от спецификациите те могат да достигнат 4 млн. крони. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама