Филип Попов: Конституцията е достатъчно добра

12:45, 07 юни 17 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Моето лично становище е, че конституцията такава, каквато е, е достатъчно добра и трябва да се спазва. Това заяви депутатът от БСП Филип Попов, предаде БГНЕС.

Попов поясни, че не е обсъждана към момента идеята, лансирана от председателя на ВКС Лозан Панов, прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и за целта да се свика Велико народно събрание.

Относно това прокуратурата да бъде извадена от системата на съдебната власт, Попов каза, че има и такива държави, в които тя е извадена и не е част от системата на съдебната власт. Тук опира въпросът за състава на ВСС. Престои избор на членове на ВСС, защото през октомври изтича мандата на настоящия ВСС и ако прокуратурата бъде извадена и се свика Велико народно събрание, много теми ще се отворят в основния закон, а това не бива да го позволяваме, защото конституцията определя рамките на държавата, изобщо и законодателството и на правилата, по които се ръководи нашето общество. Това е една добра конституция, социално насочена Конституция. Следва да се спазва и всички закони да не й противоречат, каза Попов.

Проблемът в съдебната система е ниското доверие на гражданите в нейната работа. Тези проблеми не се решават чрез структурни промени, визирам и последните промени в конституцията и Закона за съдебната власт - Закона за разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия, каза Попов. Виждате, че вече повече от година и половина след тези промени ни на йота не е мръднало доверието в съдебната власт.

Проблемите идват от бързината, прозрачността, в дисбаланса, в натовареността на съдилищата, в съответните процесуални закони - ГПК, НПК, АПК, достъпа до правосъдие. Това са проблемите на съдебната власт и системата и от тук идва липсата на доверие у гражданите в съдебната власт, а не в структурното разделение, защото виждате, че то практически не спомогна за връщането на това доверие.

Според Попов проблемите са доста, не само в прокуратурата, а изобщо в системата на съдебната власт. Такива има и в самата прокуратура, в досъдебното производство, в събирането на доказателства в тази фаза нагоре в йерархията. Трудно се работи, защото има проблем и в самата прокуратура - повече би следвало да се обръща внимание на престъпленията от битовата престъпност, смята той. В същото време се вижда, че има отстъпление от вътрешната сигурност от управляващите. Прокуратурата е част от гаранта за спазването на законите в страната, добави депутатът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама