Нападателят от парижката „Света Богородица“ се е врекъл във вярност на ИД

11:45, 07 юни 17 / Свят 25 188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъжът, който нападна полицай пред катедралата „Света Богородица“ в Париж се е врекъл във вярност на „Ислямска държава“. Това става ясно от негово видео, открито в апартамента му, съобщава източник от разследването, предаде БГНЕС.

Мъжът от алжирски произход, който нападна с чук полицай, преди да бъде прострелян от друг служител на реда, е крещял по време на атаката, че е „войник на халифата“ и действията му са отмъщение за случващото се в Сирия.

В същото време по-рано днес говорителят на френското правителство Кристоф Кастане заяви, че действията на нападателя са „изолиран акт“ и извършителят „никога не е показвал признаци на радикализиране“.

Кастане допълни също, че „е много трудно да се предвидят“ атаки, когато те са извършени от хора, които преди това не са били в полезрението на полицията.

Според документите, открити у нападателя, той е 40-годишен алжирец, който е студент по информационни технологии към университет в Източна Франция. За него е известно също, че е живял, учил и работил в Швеция. Според научния ръководител на мъжа от френския университет той е работил като журналист на свободна практика за няколко шведски издания през периода 2009 г. - 2010 г. и е получил магистърска степен от университета в Упсала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама