Ученици от Велики Преслав ще положат цветя пред паметника на хан Алцек в Италия

11:43, 07 юни 17 25 1093 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Община Велики Преслав изпрати за Италия 20 ученици за участие в тържествата на град Челе ди Булгерия, побратимен със Симеоновата столица.

Снимка: topnovini.bg    Преди една година кметовете на двата града и българският посланик в Италия откриха паметникът на хан Алцек в град Челе ди Булгерия

Учениците са от едноименните основни училища „Св. Св. Кирил и Методий” в града и село Драгоево, и от средното училище „Черноризец Храбър” в общинския център.

Петима ръководители придружават младежката група, съставена предимно от деца в 6 и 7 клас. Всички те се занимават с народно пеене, танци и художествени изкуства и ще представят Велики Преслав и страната по време на италианските тържества, свързани с годишнината от побратимяването на двата града.

В тази връзка миналата година беше издигнат паметник на хан Алцек в центъра на Челе ди Булгерия. Днес там ще бъдат положени венци и цветя от италианка и българска страна. Главният специалист по култура в община Велики Преслав Дарина Минева оглавява българската делегация.

С групата пътува директорката на училището в Драгоево Росица Капра, която преподава италиански език в извънкласна форма на занимание. Двама от ръководителите са преподаватели по народна музика и танци.

В този състав българските пратеници ще участва в културната програма на италианския град, свързана с побратимяването и със закриването на учебната година.

В рамките на 5-дневното посещение са предвидени срещи в тамошната администрация, посещения на местни забележителности и пътуване до планината Булгария, свързана с древната история на селището.

Основната част от средствата за пътя и престоя на групата в Италия са осигурени от община Велики Преслав. Кметът Александър Горчев е изпратил сувенири и две знамена, които ще бъдат дарени на италианския град. Българското знаме и знамето на община Велики Преслав ще бъдат издигнати тази вечер на площада при паметника на хан Алцек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама