Джеймс Клапър: Уотъргейт бледнее в сравнение със скандалите около Тръмп

10:31, 07 юни 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Аферата Уотъргейт бледнее в сравнение със скандалите, в които е замесено името на Доналд Тръмп и руската връзка, заяви бившият шеф на американското разузнаване Джеймс Клапър преди ключово заседание на Сената във Вашингтон, предаде БГНЕС.

Клапър, който е работил в разузнаването при всички американски президенти от Джон Ф. Кенеди до Барак Обама, каза, че сред професионалните му инстинкти винаги е била лоялността към президентите, независимо от коя партия идват.

Но по отношение на Тръмп прави изключение.

"Сега като частен гражданин съм много обезпокоен от атаките срещу нашите институции, идващи както от външен източник, така и от вътрешен източник - самият президент", каза той в Австралия.

На въпрос в Националния пресклуб в Канбера какви са разликите между Уотъргейт, която афера доведе до отстраняването на Ричард Никсън, и неприятностите на Тръмп, той отговорил: "Според мен Уотъргейт бледнее в сравнение с това, с което сега се сблъскваме".

Американската администрация е в центъра на все по-разширяващо се разследване на намесата на Москва в миналогодишните избори и евентуалното тайно договаряне с екипа на Тръмп.

Клапър каза, че не може да си обясни защо екипът на Тръмп изглежда толкова склонен да съди Москва.

"Определям го като необяснимо. Не разбирам това", заяви директорът на националното разузнаване по времето на Обама. "От решаващо значение за Съединените щати, а и за света, за това президентство, за републиканците, за демократите и за нашата нация, е абсолютно важно да стигнем до дъното на това“.

Клапър допълни, че не знае дали има неоспоримо доказателство за това.

Уволненият шеф на ФБР Джеймс Коми трябва да свидетелства в четвъртък като основен свидетел в разследването на сенатската комисия за разузнаване за предполагаема намеса и дали Тръмп е оказвал натиск върху него да спре разследването на връзките на един от неговите съветници с Русия.

Според Клапър е много важно да се види какво ще каже Коми пред сенаторите. Бившият шеф на разузнаването допълни, че начинът, по който Тръмп уволни Коми е „неприемлив“ и отразява "пълното незачитане на независимостта и автономията на ФБР".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама