Музеят в Черноморец с лятно работно време

10:16, 07 юни 17 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музейна експозиция „Свети Никола“ в гр. Черноморец от началото на месеца е с ново работно време, съобразено с летния сезон и възможността на туристите и гостите на града да посетят музейните зали, съобщиха от Община Созопол.

През лятото музеят ще е с работно време от 10.00 ч. - 12.30 ч. и от 14. 00 ч. – 18:00 ч. за периода юни - октомври.

През месец май 2017 г. започна трети археологически сезон на полуостров „Хрисосотира“ (м.Червенка ), съобщиха от музейната експозиция.Досега  са разкрити крепостните стени с четири кули, строени по времето на император Анастасий ( Vв . ), заемащи площ близо 67 дка . В жилищните постройки са разкрити над 50 керамични съда, част от които внесени от Северна Африка и Западна Мала Азия . От същият период е разкрита базилика, строена по времето на император Юстиниан през VI в. и се смята от археолозите за една от най-големите разкрити базилики на Балканският полуостров.

Капител от една от колоните на базиликата посетителите могат да разгледат в лапидариума на   Музейна експозиция „Свети Никола“. Разкрити са обществени и жилищни постройки от VI в.пр.Хр., времето на основаване на Аполония Понтика .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама