От началото на годината 39 деца са участвали в катастрофи във Варненско

09:36, 07 юни 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първите 4 месеца на годината на територията на Варна и областта са регистрирани 170 катастрофи с пострадали, като броят на загиналите е 9, а на ранените – 225. От жертвите на пътни произшествия две са деца, които са пътували в автомобили, а от ранените – 37, от които 21 са били пътници, 10 пешеходци, а останалите – водачи на пътни превозни средства.

Това съобщиха от областната дирекция на МВР във връзка със старта на традиционната полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. През лятото на миналата година по пътищата на областта са ранени 44 деца и юноши до 17-годишна възраст. Повечето от тях са били пътници в автомобили, 11 са пострадали като пешеходци, останалите са се движили с велосипеди и други средства.

Преди началото на лятната ваканция служители на „Пътна полиция“ участваха в завършването на програмата „Детско полицейско управление“ на територията на област Варна и в отбелязването на Международния ден на детето 1 юни, като се възползваха от възможността да припомнят на децата основните правила за безопасност на пътя. Малчуганите участваха в забавни игри, редиха пъзели от пътни знаци и хана въпроси във викторината, подготвена от полицаите на тази тема.

В рамките на акция „Ваканция” се организират още беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците, провеждат се редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година. В оставащите дни до края на юни са предвидени редица мерки за обезпечаване на училищата, както и всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебните часове.

Традиционно е създадена организация, съвместно с ИА „Автомобилна администрация” и с регионалните управления на образованието, заобмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които те ще бъдат превозвани. С водачите ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.
Във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от  Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, за засилени проверки за спазване на скоростните режими. Вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено за подпомагане на трафика към курортните комплекси. Ще бъдат изготвени писмени предупреждения към собствениците и управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортите, за непредоставяне на моторни превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни. 

При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в автомобилите, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама