Нинова: Проблемите на сигурността трябва да се решават с дебати в НС

09:11, 07 юни 17 / Политика 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов предложи в Европа да има обща отбрана. Експерти изразиха други мнения предвид това, че сме членки на НАТО. Затова предлагаме – дебатите по сигурността да се водят в НС, защото сме парламентарна република и да обсъдим, да решим проблемите там.

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

До края на лятната сесия това трябва да е готова позицията ни по Председателството на Съвета на Европа. Всичко е подготвено още от Деница Златева и само трябва да се реши. През есента е късно. В момента управляващите не предлагат политики, обсъждат се плочките в НДК, заяви Нинова и изрази очакване кабинетът Борисов – 3 да формулира политическите си приоритети.

По темата за България и Балканите и по-специално Западните Балкани по време на Председателството, Нинова заяви, че „ние им гарантираме перспектива за интеграция в ЕС. Ние трябва да водим с тях разговори за условията за членството им и за подкрепа по присъединяването им“.

По повод обявената вчера промяна по отношение на Дъблинското споразумение, за което еврочиновниците признаха, че не действа и трябва да се промени, Нинова коментира, че БСП отдавна алармира, че Дъблинското споразумение не работи. Сега промяната е да се въведат квоти за бежанците, а ако не се изпълняват, Европа плаши че ще спира фондове, посочи Нинова. Чакаме Борисов да се върне и да каже каква ще е позицията на правителството, подчерта тя като напомни, че Европа отпусна 160 млн. една година по-късно няма нито един лев използван за българска сигурност. „И вчера чухме, че Полша и България не са използвали средствата за сигурност и бежанци. Виждате по границата тези 21 км не са готови“, каза още партийният лидер.

„Всички се съгласихме, че в сферата на отбраната най-важни са хората. На КСНС стана ясно, че в МВР искат 1000 души, в МО – 5000“, каза още тя. Финансовият министър обаче не смятал да отпусне 30 млн. за подсигуряване на сектор сигурност. Тя препоръча, че по-добре е да се каже истината на хората – да се поставят проблемите и да са се обясни какво може да се случи сега и какво занапред – да се каже има проблем, ще се реши така. В противен случай хората ще продължат да нямат доверие в политиците, уточни Нинова.

След проблемите по границата, тя посочи, че битовата престъпност е вторият проблем пред политиците. „Битовата престъпност обаче няма решение в политиките на това правителство. Няма да бъдат изпратени полицаи в малките населени места, това се оказа предизборна лъжа“, обобщи председателят на БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама