Започна фестивала на радостта край Антоново

09:06, 07 юни 17 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира двадесет и първото издание на Фестивала на радостта, организиран от Обществен фонд „Детство”. До 14 юни Националния детски комплекс в село Ястребино край Антоново ще събере 110 деца и 30 ръководители от 20 институции. Фестивалът се провежда под патронажа на Вицепрезидента Илияна Йотова.

"Основната тема на събитието е приятелството. Всички деца ще участват в състезания „Бързи, смели, сръчни”, ще творят в клубовете по приложно изкуство, музика и фотография, ще участват в тренинг „Аз избирам приятел”, ще разучават народни танци, ще се забавляват на дискотеката, ще играят на воля. Децата и ръководителите ще посетят училището и паметника на шестте ястребинчета. За ръководителите ще се проведе сесия по арт-терапия.", съобщиха организаторите.

Те допълниха, че средствата за фестивала са събрани от дарители от София, Търговище, Разград и Стражица, а в програмата ще се включат  Държавен куклен театър Търговище, децата от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца от Разград и танцов състав „Зеленика” при Народно читалище  „Отец Паисий - 1870” в Омуртаг.             

"Чрез разнообразната и богата програма на фестивала се повишава ролята на изкуството за личностното развитие на децата; предоставя се възможност на децата за изразяване и общуване чрез изкуство, за реализиране на творческия им потенциал, създават се условия за изява на децата; за откриване на таланти; за преодоляване на проблеми в общуването им с деца и възрастни. Децата изживяват радост, зареждат се с положителни емоции; повишава се самочувствието им. Фестивалът е и една възможност за децата да разширяват познанията си за България и за природата, да укрепват физически. Участниците във фестивала приемат с особена радост гостуващите театрални трупи и детско – юношески състави. За ръководителите фестивалът е постоянно действащ семинар по проблеми, свързани със защита правата на децата, също така и практикум за нови методи на работа с отделните възрастови групи и с децата с увреждания." обясниха организаторите.

 


Обществен фонд “Детство” е сдружение с идеална цел, което е носител на наградата “Благодеятел на 2008 – обществена подкрепа” на фондация “Благодеятел”, присъдена му е багодарствена грамота на Националното сдружение на общините в Република България “... за всеотдайна грижа за децата с трудна съдба от всички български общини”. Девизът на Сдружението е “Доброто ражда добро”.

Организацията работи за подобряване условията на живот, отглеждане и възпитание, обучение и здравно обслужване на деца, нуждаещи се от специални грижи, помощ, подкрепа и защита. Тя подпомага изоставени от родителите им деца, деца - сираци, деца с  увреждания, деца, които растат в бедни семейства; работи с всички социални институции  и съвместно с местните общности осъществява проекти за подпомагане на бедни и хронично болни деца от семейства. До сега в проектите и програмите на Сдружението са включени близо четиристотин хиляди деца. В последните години проектите, които осъществява Сдружението са свързани преди всичко с личностното развитие на децата – фестивалът на радостта, стипендии за студенти, които са израснали в институция, подкрепа на квалификацията им и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама