Полицейски тормоз и закани срещу лидера на българите от Западните покрайнини

08:14, 07 юни 17 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на Демократичния съюз на българите /ДСБ/ в Западните покрайнини Драголюб Иванчов бе извикан на разпит от полицията в Босилеград. Причина за скандалния разпит бе паметната плоча, която нашите сънародници искаха да поставят по повод 100-годишнината от клането от разбойническата чета на Коста Печанац на 15-16 май 1917г. Тогава в Босилеград и околните села са опожарени, избити са 32 мирни жители, изгорени живи две деца и направени щети за 2, 5 милиона лева.

"Паметната плоча по никакъв начин не е застрашавала спокойствието, сигурността и живота на гражданите и не е имало причина тя да бъде отнета по един такъв брутален и унизителен начин – чрез градската комунална служба която изхвърля боклуците в Босилеград! Имайки предвид, че кмета на Босилеград и председател на НС на БНМ Владимир Захариев нарочно протака процедурата по поставяне на паметната плоча, както и че заедно с владиката Врански Пахомий са били против посещението на вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова и против отбелязването на 100 годишнината от това гнусно и жестоко престъпление срещу безпомощни старци, жени и деца, ние имаме всички основания да смятаме, че за незаконното отнемане на паметната плоча лично е отговорен Владимир Захариев", се казва в декларация на ДСБ, подписана от нейния лидер, която БГНЕС публикува без съкращения.

"Като председател на Демократичният съюз на българите съобщавам, че бях призован с призовка „като гражданин“ на 06. 06. 2017г. в 10,00 часа в полицията в Босилеград да давам показания, както пишеше в призовката, „за събиране на сведения по оплакване на граждани във връзка с поставянето на паметна плоча на ден 24. 05. 2017г.“

Отзовах се в заказаното време на поканата и предадох писмено изявление във връзка с незаконното отнемане, без решение от прокуратурата и без протокол от органите на МВР, на паметната плоча с имената на жертвите избити от разбойническата чета на Коста Печанац на 15-16 май 1917г.

В призовката нарочно беше пренебрегната длъжността ми на председател на Демократичния съюз на българите, което смятам за акт на омаловажаване и унижение на една законно регистрирана малцинствена партия която 25 години безкомпромисно защитава правата на българите гарантираните с Конституцията и законите на Р Сърбия.

В писменото си изявление по призовката „като гражданин“ най-напред изразих възмущението си от своеволието и насилническото поведение на кмета на Босилеград и председател на Националния съвет на БНМ Владимир Захариев, владиката Врански Пахомий и началника на полицията в Босилеград Новица Стоянов.

Като председател на Главният съвет на Демократичен съюз на българите, постъпих съгласно Решението на Главния съвет на ДСБ от 10 април 2017г., за отбелязването на 100-годишнината от нахлуването на четата на Коста Милованович Печанац на територията на Царство България в което Босилеград и околните села са опожарени, избити са 32 мирни жители, изгорени живи две деца и направени щети за 2, 5 милиона лева.

Подчертах, че съм постъпил по Програмата на Демократичният съюз на българите и по чл. 5, точ. 2 от Устава в които се казва, че една от целите на ДСБ е: „ Обучение на български език на всички училищни нива, тачене на българската култура и идентичност, защита на съществуващите и изграждане на нови български културно-исторически паметници, постигане на разбиране и взаимно уважение между ония които се декларират като принадлежаащи към този език и култура“, като приложих копии на страници от Програмата и Устава на ДСБ заверени с печата на Министерството на държавно управление и местно самоуправление на Р Сърбия.

Протестирах затова, че паметната плоча е отнета незаконно и до момента на ДСБ не е доставен никакъв документ за отнемане или връщане на плочата, въпреки че още на 29. 05. 2017г. писмено поискахме незаконно отнетата паметна плоча да ни бъде върната в срок от три дни, да я съхраняваме докато община Босилеград не вземе Решение къде същата да бъде поставена.

Заявих, че приемам всякакви оплаквания от граждани относно достоверността на това което е написано на плочата, но не и за „поставянето“, а само за нейното временно оставяне до паметника на Левски. Паметната плоча не беше нито „поставена“, нито прикрепена, а само временно оставена до следваща сутрин когато имахме намерение да продължим разговорите с кмета за поставяне на плочата.

Паметната плоча по никакъв начин не е застрашавала спокойствието, сигурността и живота на гражданите и не е имало причина тя да бъде отнета по един такъв брутален и унизителен начин – чрез градската комунална служба която изхвърля боклуците в Босилеград!

Имайки предвид, че кмета на Босилеград и председател на НС на БНМ Владимир Захариев нарочно протака процедурата по поставяне на паметната плоча, както и че заедно с владиката Врански Пахомий са били против посещението на вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова и против отбелязването на 100 годишнината от това гнусно и жестоко престъпление срещу безпомощни старци, жени и деца, ние имаме всички основания да смятаме, че за незаконното отнемане на паметната плоча лично е отговорен Владимир Захариев.

Неговата постъпка може да се смята като оскърбление към паметта на невинните жертви, опит за мълчаливо морално оправдание на престъплението на Коста Печанац и опит за подправяне на историята такава каквато се е случила.

Осъзнавайки че чрез институцията Национален съвет на националните малцинства не могат да бъдат осъществени правата на сръбските малцинства извън границите на Сърбия, сръбското Правителство с пълно право настоява да се създаде Общност на сръбските общини на Косово.

Имайки предвид, че Националният съвет на българското малцинство се превърна в заложник на своеволието на Владимир Захариев и на националистическите сръбски партии, ние също смятаме, че българското малцинство трябва да бъде организирано в Общност на българските общини в Сърбия за да могат да му бъдат гарантирани ония права и свободи които сръбското правителство иска за сръбските малцинства извън границите на Сърбия и особено на Косово", се казва в края на документа, подписан от председател на ГС на ДСБ Драголюб Иванчов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама