СГС гледа делото за срутилата се сграда на „Алабин”

05:50, 07 юни 17 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делото срещу Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов, Манчо Иванов за инцидента със срутилата се сграда на ул. „Алабин“, при който загинаха две момичета, продължава на 7 юни, предаде  БГНЕС.

На предното заседание бяха разпитани трима свидетели. Единият от тях – Станчо разказа, че имал приятел Николай, който работил като общ работник там, от него чул, че някой иска да се срути сградата, разказал му е за рязане с флексове.

„Очевидно е, че същият този Николай Александров никога не е бил в сградата на Алабин. Това е очевидно и от други обстоятелства“, посочи тогава адвокат Константин Симеонов.

Николай Александров е основният свидетел на прокуратурата, чийто показания влизат и в основата на т. нар. експертиза, която пък е основата на обвинението на подсъдимите, обясниха от защитата. На едно от предните заседания той е казал, че всичко, което е записано в показанията, които му били прочетени изцяло от съда е лъжа.

Защитата е категорична, че по време на следствените действия след падането на сградата, не са намерени никакви строителни машини на място и че няма никакви данни да са разясни метални части от конструкцията на сградата.

Според адвокат Симеонов, виновникът трябва да се търси в Института за охрана на паметници на културата и в общината. „Тази сграда е била конфискувана след 9.9.1944г. и след това е била подложена на отвратителна експлоатация. През 2003г. по жалбата на една от свидетелките – Пройчева, е била извършена проверка от Института за паметниците на културата, след което е имало проверка и от общината с назначени експерти. Те са дали заключение, че сградата е в относително добро състояние, но се нуждае от ремонт и укрепване. В единия от протоколите има данни за това, че сградата е била в аварийно състояние, но експертите не са го разбрали това нещо, по простата причина, че никой от тях не си е направил труда да види проектите на сградата“, каза адвокатът. Според него поради тази причина виновният за това, че тази сграда се е самосрутила е в неправилната с години наред експлоатация на тази сграда.

Адвокатът заяви, че тук не е правен ремонт и няма проект за ремонт. В тази сграда са изнасяни стари мебели, дюшеме и е подготвяна за архитектурно и конструктивно заснемане, за да се види какво да се прави. Проектите, по думите му, се намерили след падането й. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама