"Паметник на благодарността" откриха признателните арменци от Шумен

19:46, 03 юни 17 25 782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Паметник на благодарността" откриха признателните арменци от Шумен. Паметникът се намира на централната пешеходна улица, в алеята до бюст паметника на генерал Мадатов.

"Монументът представлява параклис, който сякаш пътува отдалеч и там е спрял. Затова има колелета като на каруца, арменския кръст, две библии и отгоре феникс", това каза Крикор Паноiян за Topnovini.bg.

Паметникът е израз на благодарността на арменците в Шумен към българския народ затова, че в началото на 20 –ти век са приели хиляди бежанци от Османска Турция. Затова е наречен „Паметник на благодарността“. Висок е 3 метра и тежи 400 килограма.

„Всички ние, потомци на прогонени от родните си места арменци, желаем от сърце да благодарим на България, на българския народ и на шуменци за възможността дедите ни да изградят свои домове и своя църква тук. Да се чувстват между близки, да работят и отгледат поколения в този за нас най-прекрасен край на Земята. Бихме искали със знака, който поставяме днес, да изразим своята признателност и благодарност, да оставим след себе си спомен за поколенията и за всички граждани на Шумен - един паметник - символ на приятелството, признателността и верността на шуменските арменци към България“, каза Крикор Паносян от името на шуменските арменци.

Снимка: Ивайло Сакелариев

Стойността му е около 55 хиляди лева, а основен дарител е Кеворк Кесоян, който е основен дарител с 50 000 лева. Останалите пари са събрани от Църковното настоятелство на арменската черква „Света Богородица“.

Снимка: Ивайло Сакелариев

На откриването на „Паметник на признателността“ присъстваха кметът на Шумен, областният управител проф.Стефан Желев, скулпторът на монумента Румен Михайлов, основният дарител и почетен гражданин на Шумен Кеворг Кесоян, граждани и общественици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама