Георге Иванов: ЕС да извлече поуки и да промени подхода си към Македония

19:34, 03 юни 17 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Членство на Република Македония в НАТО, започване на преговори с Европейския съюз, задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността с цел стабилен регион, въздържане от радикална националистическа реторика и ненамеса във вътрешните работи на държавите, са ключовите послания, които президентът на Република Македония Георге Иванов посочи на срещата на лидерите от процеса „Бърдо-Бриони“, който се проведе днес в Кран, Словения. Предаде БГНЕС. 

„Националистическата реторика влияе отрицателно на добросъседските отношения в региона и намесата във вътрешните работи на съседните държави създава напрежение“, подчерта Иванов, като каза, че същността на „Бърдо-Бриони“ е регионът чрез диалог и взаимно уважение да решава предизвикателствата и проблемите.

Македонският президент, заяви, че дългогодишният застой по отношение на интеграцията задълбочи кризата в страната и даде „алиби“ на политиците да се отклонят от начертания европейски път.

„Една от основните причини за стагнацията, дори и за ретроградните процеси в региона, е липсата на ангажимент и недостатъчното внимание от страна на ЕС. Разбираме напълно, че блокът е изправен пред много проблеми, но същевременно не трябва да позволи още една криза на Балканите“, заяви Иванов, като изрази надежда, че Германия, като движеща сила в ЕС, ще може да помогне на Западните Балкани.

Иванов призова Европейския съюз да извлече поуки за ефектите от досегашния подход към Македония и региона, както и да намери креативен и иновативен начин за присъединяване. Той каза, че отварянето на преговорите за правосъдие, основните права, свобода и сигурност ще дадат необходимия тласък за засилване на процеса на реформи.

„Защото е крайно време ЕС да промени подхода си към Република Македония и към региона. Крайно време е службите за сигурност да продължат да си сътрудничат, за да бъдем всички в по-голяма сигурност“, смята държавният глава.

Иванов предложи на следващата среща на върха на „Бърдо-Бриони“, която трябва да се проведе в Македония, като специален гост да бъде поканен премиерът на Гърция Алексис Ципрас, представители на България, представители на ЕС и краля на Йордания, имайки предвид предизвикателствата и проблемите, свързани с мигрантската криза, както и необходимостта от сътрудничество с трети страни по отношение на безопасността.

Като ключовият ангажимент на държавниците бе очертано укрепването на политическата стабилност и помирението в Югоизточна Европа. С цел осигуряване на стабилност, е необходимо върховенство на закона, открит диалог и избягване на националистическа и провокативна реторика, единодушни са лидерите.

„Необходими са политически действия и държавите от „Бърдо-Бриони“ очакват нов ангажимент от страна на държавите-членки на ЕС. Интеграцията на страните напълно ще завърши и консолидира Европейския съюз“, се казва в заключителното изявление от срещата.

„Искрени усилия за помирение, за решаване на откритите въпроси и за изграждане на взаимно доверие между лидерите от Югоизточна Европа са необходими с цел стабилен и безопасен регион. Затова оставаме ангажирани за разрешаване на всички спорове по мирен начин и с политически диалог, съгласно международното право и доброседските отношения, с цел справедливи решения. В този контекст, когато е необходимо, Брюксел е поканена да участва активно“, се казва в приетите заключения.

На срещата участваха президентите на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Хашим Тачи, Хърватия - Колинда Грабар-Китарович, Черна гора - Филип Вуянович, както и членовете на председателството на Босна и Херцеговина Драган Чович, Младен Иванич и Бакир Изетбегович. Освен президентите на тези страни от Югоизточна Европа, на събитието присъства и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Процесът "Бърдо-Бриони" започна в Словения и Хърватия с идеята за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама