Регистрираната безработица в областта намалява за пореден месец

18:38, 03 юни 17 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През април постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 536. От тях без квалификация са 198, с работническа професия са 177, а специалистите със средно специално и висше образование - 161. Повече от половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 103.

Това сочи картината на трудовия пазар за април в област Русе, съобщиха от Регионална служба по заетостта.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 337 безработни. С посредничеството на ДБТ други 66 безработни са наети по програми и мерки за заетост през април.

Общо обявените през април свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 584.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика се изразява в заявените общо 555 места в бюрата по труда. Повечето от тях са от частния сектор, като в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (325), транспорта (43), търговията (36), хотелиерството и ресторантьорството (34), строителството (23), селското стопанство (19) и др. В този период на годината сред най-търсените в бюрата по труда през април са професиите, свързани с предоставяне на персонални услуги на населението като сервитьори, бармани, камериери, администратори в хотели, спасители. Работодателите търсят и оператори на машини и на по-квалифицирани работници в промишлеността, продавачи консултанти и т.н.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Русе през април са заявени 29 работни места – предимно по схеми по ОПРЧР.

Към края на април в трите бюра по труда в област Русе – Русе, Бяла и Ветово, регистрираните безработни са 6714. Техният брой намалява с 221 в сравнение с края на март. Като търсещи работа лица са регистрирани и 94 заети, 51 учащи и 57 пенсионери.

Равнището на безработица за област Русе, е 6,5%, при 6,7% през предходния месец. /В сравнение с април 2016 г. равнището на безработица е по-ниско с 1,5 процентни пункта./ На база административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица за страната за април 2017 г. е 7,6 на сто, изчислено като дял на регистрираните в бюрата по труда безработни лица към икономически активните лица на 15–64 години, установени при Преброяване 2011.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама