3 русенски отбора в национално състезание по статистика за ученици

18:25, 03 юни 17 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният статистически институт (НСИ) организира състезание по статистика за ученици, съобщиха от местното бюро в Русе.

Състезанието е предварителен етап на Европейската олимпиада по статистика, която ще се проведе в държавите-членки на ЕС през първата половина на 2018 г. по време на Българското председателствона ЕС.

Право на участие имат ученици от X, XI и XII клас. Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от трима ученици с учител ментор. Отдел „Статистически изследвания - Русе покани за участие всички средни училища на територията на област Русе. Регистрирани и допуснати до участие са: 3 отбора от СУ „Възраждане“ с ментори Мария Йорданова, Цветелина Радева и Магдалена Гецова, както и 2 отбора от ПГИУ „Елиас Канети“ с ментори Анета Ангелова и Блажена Абаджиева.

Целите на състезанието са да се повиши функционалната грамотност на учениците, като се засилят любопитството и интересът към статистиката и нейната роля, както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек. От друга страна се цели и повишаване на мотивацията у учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки. Насърчава се и работата в екип и сътрудничество като средство за постигане на общи цели, като се представи и ролята, която играе статистиката в различните сфери и аспекти на социално-икономическия живот, чрез представянето й като учебна дисциплина.

Състезанието се провежда в два кръга. Първият е днес под формата на он-лайн тест. Вторият кръг е на 17 юни. При него ще се извърши анализ на статистически данни по дадена статистическа тема.

Награждаването на победителите ще бъде на 26 юни 2017 г., непосредствено след деня на статистиката - 25 юни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама