Предстои изпитът по български език и литература в Софийския университет

18:00, 03 юни 17 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпитът по български език и литература за кандидат-студенти от редовната сесия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“е на 4 юни от 9.00 ч., товасъобщават от пресцентърът на висшето училище.

Тази година за първи път Софийският университет въведе нов формат на изпита. Той се състои от две части - тест с 50 въпроса (70 точки, като 1/3 от точките са за въпросите по литература), и задача за изграждането на аргументативен тип текст – есе (30 точки). Максималният резултат, който зрелостниците, могат да получат е 100 точки.

Създаването на аргументативен текст - есе, е задължителен компонент от проверката на знанията на кандидатите. Това означава, че при отказ от писането на есе, точки няма да се присъждат, независимо дали отговорите на задачите от теста са верни.

Темата на тетста може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Разрешеният обем е до три страници.

Тестът включва въпроси, както от затворен, така и от отворен тип. Задачи по литература и част от тези по български език са формулирани на базата на откъси оттекстове.

Въпросите, проверяващи литературните компетентности на младежите, са върху откъси, както от произведения, включени в програмата по български език и литература от 11-и и 12-и клас, така и от такива, които не са част от учебния материал. 


Продължителността на изпита е четири часа и на него се проверяват и оценяват знанията и уменията, свързани с четене и разбиране на текст, с включващо извличане на информация, с извеждане на преки и непреки заключения и други умения.
Припомняме, че на 2 април се състоя кандидатстудентският изпит по български език и литература от предварителната сесия в СУ. На него кандидат-студентите писаха върху вариант три на теста, както и есе на тема по латинската сентенция - „Никой не е съдник на своето дело“.

Кандидатите ще могат да избират с коя оценка да участват в класирането – с тези от двата изпита по български език и литература в СУ, или с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама