Черешова Задушница – почитаме паметта на своите близки

15:33, 03 юни 17 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много хора отидоха до гробищните паркове днес на Черешова Задушница, за да почетат починалите и да се помолят за тях, предаде БГНЕС.

Днешният ден е един от трите нарочно отредени дни от Църквата, в които да си спомним за нашите близки и за покойните, които са преминали през прага на смъртта. Да се помолим за душите на всички.

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. Съботният ден преди Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

„Ден, в който Църквата ни призовава да се съберем в обща молитва за нашите близки покойни, за всички християни. Да проявим своята любов, измолвайки от Бога да им прости прегрешенията волни, неволни и да ги приеме при себе си в Царството небесно и така да изпълним нашия Христов дълг – дългът на любовта, да обичаме всички“, каза Отец Радко от храм "Св. Пантелеймон" – Бояна.

Задушницата се нарича в България "черешова" по народно му, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама