Прокуратурата в Добрич започна нова проверка на концесионера на мина „Оброчище”

15:14, 03 юни 17 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжната прокуратура в Добрич извършва проверка във връзка с поредната стачка, обявена от миньорите в рудник „Оброчище” заради неизплатени заплати. Проверяват се количествата манганова руда, които концесионерът „Евроманган” АД е изнесъл от пристанище Варна през последните 10 години, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Целта е да се установи дали има несъответствие между декларираните пред държавата добити количества руда и експортираните.

Има се предвид, че „Евроманган” е единственият производител на манганова руда не само у нас, но и на Балканите, посочи Николов.

Ако се установи, че изнесените количества манган, превишават декларирания добив, това би означавало укриване на доходи и ще бъде потърсена наказателна отговорност.

Окръжният прокурор е категоричен, че такава проверка досега не е била извършвана.

Той съобщи, че продължава и другата проверка, разпоредена преди време. Тя трябва да установи дали представители на държавата са проверявали изпълнението на концесионния договор по всички клаузи, залегнали в него, а не само по плащането на концесионната такса. По данни на дългогодишни миньори, никой от министерствата не е извършвал проверка на място. Проверката цели да покаже дали са извършвани такива констатации, какви протоколи са съставяни и дали те не са фалшиви.

Директорът на Инспекцията по труда в Добрич Ангел Петков съобщи, че и през почивните дни инспектори ще дежурят в рудника и ще се следи за осигуряването на здравословни и безопасни условия за миньорите, които стачкуват на 300 метра под земята. Осигурен е достъп до тях, за да им бъдат доставяни вода и храна, както и лекарства за тези, които имат хипертонични проблеми. 17 са протестиращите работници, които от четвъртък сутринта са под земята. Назначен е и началник смяна, който да осигурява безопасността.

Според ръководството на „Евроманган” изплащането на заплатите за април не може да стане преди 8 юни, както настояват миньорите. Затова не остават под земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама