Впечатляващ спектакъл поднесоха в Добрич ансамблите "Добруджа“ и „Пирин“

14:45, 03 юни 17 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В продължение на близо три часа два от най-добрите фолклорни ансамбли у нас поднесоха впечатляващ спектакъл на сцената на Летния театър в Добрич.  Публиката имаше възможност да се наслади на изключително емоционален концерт-спектакъл на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и на ансамбъл „Пирин“ с главен художествен ръководител Данислав Кехайов. Те разкриха тайната на музиката и танца, чрез красиви съчетания и богат репертоар, като подариха уникално тричасово преживяване. 
Танцьорите представиха симбиоза между различните етнографски области. Те показаха на сцената най-доброто от своя репертоар. Освен на своите, те акцентираха на тракийската, шопската и северняшката фолклорни области. Специално за концерта в Добрич бе подготвено съвместно изпълнение на двата оркестъра и двата хорови колектива. Главният художествен ръководител на ансамбъл „Пирин”, който е и народен певец, изпя песен, специално за публиката в добруджанския град.

 

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света.
Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

Ансамбълът „Добруджа” е създаден през 1954 година. Негова основна задача е да издирва, съхранява и популяризира фолклорното наследство на добруджанския край. Програмите му показват богатството от мелодии, песни, танци и фолклорни костюми, обединени от една осъзната автентичност. През над половинвековното си съществуване ансамбълът е изнесъл над 8100 концерта. 

Идеята за съвместния концерт е на кмета на Добрич Йордан Йорданов, а целта е да се докосне сърцето на всички зрители и най-вече на младите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама