Древният Марцианопол оживя

14:38, 03 юни 17 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 100 участници от четири групи за исторически възстановки се включиха в тържественото шествие в Девня, с което бе открит двудневният античен фестивал "Марцианопол – животът в древния град". Атрактивната колона от мъже, жени и деца, докарани в различни типове тракийски, римски и варварски облекла, тръгна от Музея на мозайките, предвождана от червена колесница, за да стигне до руините на античния театър на Марцианопол, който се превърна в сцена на зрелищни ритуали и битки, огласени от древни мелодии и пронизителни викове.  

Кметът Свилен Шитов приветства множеството с латинското "Salvete", което в превод означава "Здравейте!" 

 

"Настоящият фестивал е на път да се превърне в ежегодно и емблематично събитие за града, което да привлича посетители, любители на историята и древността, да насочи вниманието към нашия град и потенциала, който стои пред всички нас. Това е една от много стъпки, които предприемаме, за да превърнем Девня в известна и предпочитана дестинация за туризъм, а защо не и в един уникален по вида си историко-археологически парк от национално и международно значение", заяви Свилен Шитов. 

 

Кметът изказа специални благодарности към участниците във фестивала – Асоциация "Културала – Томис" – гр. Констанца, Румъния, Сдружение за антични реконструкции "Мос Майорум Улпие Сердице" – гр. София, "Ситалк – исторически реконструкции" – гр. Пловдив, Антична група "Тракия" – гр. Ямбол, както и към всички реенактори и занаятчии от България.

Междувременно в амфитеатъра бе открит занаятчийски пазар с римска кухня, грънчарство и монетосечене.  За всички посетители Община Девня осигури бели роби и венци, за да се впишат в духа на древния град.

Последваха и дългоочакваните зрелищни сцени, пресъздаващи исторически моменти от Древността, както и жертвоприношителен ритуал за измолване благосклонността на бога на войната Арес. С помощта на диктор и специални звукови ефекти бяха преразказани моменти от учредяването на римските провинции Гърция и Македония, след което на сцената се разигра битка, пресъздаваща завладяването на Тракия от Рим

 

Направена бе и демонстрация на въоръжението на легионерите, с помощта на което римляните са изградили обширната си империя, както и римска екипировка и видовете построения в римската армия. 

Първият ден на фестивала "Марцианопол – животът в древния град" завърши преждевременно заради проливния дъжд, който заваля в Девня. Утре обаче времето ще бъде хубаво през целия ден, сочи синоптичната прогноза, така че в 10 сутринта всички почитатели на древната история са отново добре дошли в амфитеатъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама