Студенти от Софийския университет създадоха книги, посветени на библиотекарите и книжарите

14:31, 03 юни 17 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в Софийския университет се издават две книги, изцяло създадени от студенти. Те са продукт на модернизираното обучение в специалност "Книгоиздаване", това съобщават от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Изданията са изготвени по дисциплината „Учебно издателство - майсторски клас“, която доближава максимално обучението с издателската практика.

Студентите са както автори на всички текстове, така и реализатори на пълния издателски цикъл - редактиране, коригиране, дизайн, предпечатна подготовка, маркетинг и реклама.

И двете книги са посветени на хората, професионално отдадени на книгата - библиотекарите и книготърговците.

Книгата на второкурсниците носи символното заглавие „(Не)Забравените“. Нейните 36 текста се фокусират върху оцеляването на малките читалищни и училищни библиотеки, но представят също няколко регионални и специализирани библиотеки. Сборникът пресъздава срещите на студентите с библиотекари от всички краища на България.

Студентите от трети курс насочват читателя към призванието да бъдеш книжар. Неслучайно тяхната книга, включваща 24 текста, е озаглавена „Между книгите и хората“. Представени са предимно независими книжарници със своя неповторима атмосфера и специфичен облик.

Представянето на учебните книги е подсилено с благотворителна кауза. Студентите канят всички гости на премиерите да донесат книги, които ще бъдат дарени на библиотеки.

Премиерата на "Между книгите и хората" ще бъде на 5 юни от 18.00 ч. в "Нова конферентна зала" в Ректората на Софийския университет, а на "(Не)Забравените" - на 8 юни от 18.00 ч. в клуб "Перото" на НДК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама