Бесарабски поети и писатели участват в литературна седмица в област Добрич

12:40, 03 юни 17 / Култура 25 664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Литературна седмица „Буджака гостува на Добруджа” се провежда в област Добрич. Творците – поети и писатели, бесарабски българи от Молдова и Украйна, гостуваха на Община Добричка.

Снимки: Topnovini.bg

На срещата с творците присъстваха кметът на Общината инж. Тошко Петков, зам.-областния управител Ивелина Илиева, както и Зойка Георгиева – първи секретар, и Максим Страхилов – главен секретар на Световния парламент на асоциацията на българите по света. Присъства и Стоил Стоилов – депутат и председател на областната структура на асоциацията в Добрич.

Форумът се провежда от 2 до 6 юни в пет общини от област Добрич. Инициатор на литературната седмица е Асоциацията на българите по света. Събитието е под егидата на кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков и със съдействието на Съюза на независимите поети и писатели, дружеството на краеведите в Добрич Отец Павел Атанасов”, регионална библиотека Дора Габе” и в. Нова Добруджанска трибуна”.

Първи урок по родолюбие бе изнесен от творците от Буджака и Златна Добруджа. Литературните срещи имат за цел да допринесат за сближаване на дружествата на писателите и поетите от България, Молдова и Украйна, посочи Стоил Стоилов. „Вие сте връзката от миналото, настоящето и бъдещето, преоткривате света в неговото многолико разнообразие, обичаи, традиции и култура. Чрез вашето перо се съхранява родовата памет на нашите предци”, каза в приветствието си Стоилов. Той сподели, че надеждата е тези срещи да станат традиция. „Имаме повелята да пренесем от миналото жаравата, а не само пепелта, да я предадем на следващото поколение, за да има то бъдеще в България”, каза Стоилов.

От името на областния управител Красимир Кирилов и от свое име гостите приветства в Добрич заместник-областният управител Ивелина Илиева. „България е в сърцето и душата на всеки българин. Днес, изправени пред предизвикателствата на съвремието ни, ние имаме нужда повече от всякога да подкрепяме българския дух, българщината и българската култура”, каза още тя.

Димитър Боримечков от творческата делегация разказа за бесарабската българска литература като феномен, зародил се в средата на 19-и век. Той рецитира свое стихотворение, посветено на патриарха на бесарабската българска литература Петър Бурлак-Вълканов, автор на стихосбирките "Моя южна равнина", "Вярност", "Далечни извори", "Земя на моите деди" и други. Творците признаха,че са започнали да редят рими за обичта си към България и родния дом,много преди да стъпят на родна земя.

Тази вечер от 18.00 ч. в регионална библиотека „Дора Габе“ ще се проведе втората среща от Литературната седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама