Емилия Милкова: „ВарнаЛит“ трябва да се превърне в традиция

12:36, 03 юни 17 / Култура 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Детските и младежки литературни дни „Варна Лит“, които се провеждат за първи път, са истинско вдъхновение за четящите хора. Това коментира народният представител от ГЕРБ д-р Емилия Милкова. Като дългогодишен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” тя бе сред официалните лица, които активно се включиха в събитията от богатата програма на фестивала. Д-р Милкова пожела мащабният форум да се превърне в традиция.

„Никога не съм виждала по улиците на града ни толкова много четящи хора, толкова млади приятели на книгата. „ВарнаЛит“ увлича и провокира”, заяви Емилия Милкова.
Тя присъства на представянето на енциклопедията „Първата българска държава” и поздрави двама от авторите й – Иван Кънчев и Марио Мишев от сайта „Българска история”. Д-р Милкова приветства в библиотеката и учениците, дошли за представянето на детската енциклопедия, съпътствано от интерактивен урок по история. „Четенето е източник на вдъхновение, а то дава самочувствие и стимулира стремежа към повече знания. Убедена съм, че историята е тази опора, която ще Ви накара да се почувствате човек с корени, ще Ви даде силата да стъпите здраво на земята и да гледате напред”, каза тя в обръщението си към малките читатели.
Кристиана Димчева от варненската библиотека подари на Иван Кънчев и Марио Мишев любопитен брой от стария вестник „Коренякъ”, излизал някога в града. Изданието разказва, че в миналото варненци са смятали, че именно в земите им хан Аспарух е създал българската държава.

В деня на Ботев Иван Кънчев и Марио Мишев изненадаха присъстващите с интересен видео материал, посветен на големия български поет и революционер. Те споделиха с публиката на фестивала как са създали сайта „Българска история” и как той се е превърнал в кауза, на която са посветили много енергия и която се радва на голяма подкрепа.
„ВарнаЛит“ събра в морската столица 28 автори на съвременна детска литература, документални книги и илюстратори, сред които Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов, Зорница Христова, Петя Кокудева, влогърите Емил Конрад и Стан и много други творци. Авторите влязоха в 30 основни и средни училища, за да изнасят беседи и да провокират младите хора да четат. Във форума се включиха и чуждестранни писатели, сред които  Сали Грийн - автор на поредицата „Полулош“, преведена на 47 езика, и Стефан Пастис, създал хитовата поредица „Тими Провала“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама