България иска въвеждане на QR код за вината

11:06, 03 юни 17 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„България предлага да се въведе QR код за виното, който да бъде поставен на етикетите на всяка бутилка. Чрез прочитането му от мобилно приложение на смартфон потребителят бързо ще получи подробна информация за регион и година на производство, сорт, вкусови качества и потребителска оценка“. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев по време на заключителна пресконференция на 40-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство, който се проведе в столицата.

Темата за въвеждането на QR код ще бъде поставена за обсъждане на следващата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното, която ще се проведе през догодина в Уругвай.
Красимир Коев обясни, че идеята е резултат от съвместна работа на лозаро-винарската общност в страната ни, администрацията на Изпълнителната агенция и Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се внедряват практични иновации за целия винарски сектор, които да достигат бързо до голям брой хора по целия свят.

„По този начин напитката става разпознаваема и всеки потребител ще има достъп чрез приложение на мобилния си телефон. С QR кода купувачът ще има възможност да следи рейтинга на дадено вино.“, допълни инж. Коев.

По думите му възможността да се оцени на момента вино, което е дегустирано ще създаде нови перспективи пред производителите и любителите на напитката.

Инж. Красимир Коев каза още, че провеждането на Световния конгрес в страната ни дава шанс да се увеличат, както чуждестранните инвестиции, така и реализацията на по-големи количества български вина извън граница. До края на годината той очаква ръст на експорта с 30%, а за следващата – дори удвояване. Жан-Мари Оран, Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) посочи, че се наблюдава тенденция на пренасочване на консумацията към по-нискоалкохолни винени напитки, в сравнение със спиртните. По думите му потребителите консумират по-малко, но по-качествени вина.

Президентът на Международната организация по лозата и виното проф. д-р Моника Кристман открои климатичните промени като основно предизвикателство пред лозаро-винарския сектор. Тя похвали България за перфектната организация на световния конгрес по виното и изрази убеденост, че всичките над 500 участници във форума ще се върнат отново у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама