Ръководителят на мисията за наблюдение на ЕС за изборите пристигна в Косово

10:51, 03 юни 17 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителят на мисията за наблюдение на Европейския съюз за парламентарните избори в Косово - словенският депутат Алоиз Петерле, гарантира, че мисията ще бъде независима и безпристрастна и че изборите ще се наблюдават на цялата територия на страната, информира БГНЕС.

„Аз и моя екип бяхме топло приети и сме благодарни за това. Получихме подкрепа от президента Хашим Тачи и това е третият път, в който ЕС организира мониторингова мисия, отразяваща преди всичко желанието за непрекъснато подобряване на изборния процес. Това показва, че тези избори са предизвикателство поради краткия срок за тяхното организиране. Като независима и безпристрастна мисия, ние ще оценяваме изборния процес, а не само изборния ден“, отбеляза Петерле.

Екипът проведе срещи с Централната избирателна комисия и политическите партии.

„Сега сме отбор от 11 члена, но имаме наблюдатели и на общинско ниво, за което ще наемем около 100 служители от държавите-членки на ЕС“, посочи Петерле.

На журналистически въпрос дали ще се наблюдават идентично и в общините с преобладаващо сръбско население, той подчерта, че мисията е безпристрастна.

„Използваме една методология, която е известна и прозрачна и винаги безпристрастна. Не правим разлика между северната и други части на Косово“, отговори депутатът.

Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини назначи Алоиз Петерле за ръководител на мисията за наблюдение на 31 май.

„Предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юни ще бъдат нова възможност за гражданите на Косово да изразят своята политическа воля. Под ръководството на главния наблюдател Петерле, убедена съм, че мисията на Европейския съюз за наблюдение на изборите ще даде значителен принос за по-нататъшно укрепване на демократичните институции в Косово“, заяви Могерини.

ЕС имаше мониторингова мисия на местните избори през 2013 г. и парламентарните през 2014 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама