Днес прокурорите избират членове на ВСС

09:43, 03 юни 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес прокурорите избират членове на колегията си в следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Местата са 4, а кандидатите 12. Право на глас имат общо 1505 прокурори. 1379 от тях са заявили, че ще гласуват електронно. Останалите ще дадат вота си с хартиена бюлетина в съдебната палата в София. 
 
Това е първото гласуване за състав на ВСС, в което всички магистрати имат право на глас и ще се гласува електронно. Всеки прокурор може да посочи до четири имена в бюлетината.
 
За волята на колегите си ще се борят върховните прокурори Магдален Маринов, Даниела Машева и Мери Найденова и апелативните Гергана Стоянова, Георги Кузманов, Ясенка Шигарминова, Пламен Марков и Евгени Иванов, който е и шеф на съсловната организация Асоциация на прокурорите. Ивайло Медаров от София, Огнян Дамянов от Разград и Пламен Найденов от Перник са претендентите от окръжно ниво. В битката влиза и районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.
 
Изборът се смята за редовен, ако вота са си дали повече от половината прокурори. Иначе ще има нов избор на следващия ден - неделя. Той ще е действителен, ако на него са гласували не по-малко от 33 на сто обвинители.
 
Ако утре не бъдат запълнени четирите места, в неделя ще се проведе втори тур измежду онези, получили по-малко гласове от необходимото. Ако и при втория тур няма избрани с необходимото мнозинство, за класирани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове членове на ВСС ще бъдат излъчени чрез жребий.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама