Конкурс събира във Варна над 1000 млади танцьори

07:50, 03 юни 17 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес във Варна започва първото издание на Националния детско-юношески конкурс „Танцуващи сърца“. Той ще събере над 1000 деца и младежи от 7 града и ще се проведе в „Гранд мол“ с партньорството на Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ и агенция „Бинев“.В конкурса ще премерят умения на дансинга бъдещи танцови звезди от Белослав , Разград, Русе, Провадия, Попово, Търговище, много участници ще има от Варна.

Те ще се състезават в три категории – класически, характерен и съвременен танц. Участниците ще се конкурират в три възрастови групи - до 8 г., от 9 до 14 г. и от 15 до 18 г.

Танцовите надежди ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател Румяна Маркова-Борисова, магистър по балетна режисура и бакалавър по балетна педагогика. Тя е завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, специализирала е в Германия, Швейцария, Русия. До 2000 г. е прима балерина и балетен педагог на балет „Арабеск“, изявен балетен хореограф на много театрални постановки. Носител на „Бронзова лира“ от СБМТД. В журито на конкурса е и Лорета Йовчева  -хореограф и художествен ръководител на Танцова школа "Крис" от Бургас, както и на танцови колективи в редица детски градини. Национален съдия към Българската спортна танцова федерация  и международен съдия по танцово шоу. Надежда Здравкова също е в журито, тя е магистър по балетна режисура и бакалавър по балетна педагогика. Завършила е Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София и е преподавател в Националното училище за танцово изкуство в столицата, в Югозападния университет в Благоевград и НАТФИЗ, където преподава съвременни танцови техники.

Журито ще оценява всяко изпълнение с максимален брой от 20 точки, критериите за оценка ще са техническото ниво на изпълнението, качеството на изпълнението, артистичността и костюмът, музикалността в хореографията и танцуването и хореографията и изпълнението.

Организаторите са осигурили награден фонд в размер на 5600 лв., класираните на първо място ще получат и специално създадената от скулптора Живко Дончев статуетка на конкурса. Ще има и специални награди – на домакините от „Гранд мол“, награда за най-добър костюм, за хореография и за артистичност.

Танцьорите ще получат празничен сценичен поздрав от други млади таланти – пред тях ще излязат с изпълнения едни от най-добрите музикални групи на варненски деца. Началото на състезателната програма и в двата конкурсни дни е от 11 часа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама