Американски експерти търсят кой е създаделят на вируса WannaCry

23:49, 15 май 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски експерти в областта на компютърната сигурност изучават стректурата на вируса-криптограф WannaCry , за да определят кой може да го е създал. Това каза представителят на компанията „Макафи“, която се занимава с компютърна защита, Стивън Гроубман, цитиран от БГНЕС. 

Специалистите се интересуват най-вече как е съставена зловредната програма и как е била приложена. Експертът каза още, че този вирус е със сложна структура и не може да бъде създаде от обикновени хакери. Ще се проучва и сметката, на която кибер пиратите са искали да им бъдат превеждани пари в биткоини, за да разблокират заразените компютри. Такива транзакции оставят следи, тъй като на определен етап виртуалната валута трябва все пак да се превърне в обикновени пари. Кибератаката засегна 200 000 компютри в 150 страни. Вирусът блокира съдържанието на компютрите и на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. По данни на Ен Би Си тази шпионска програма е открадната от Агенцията за национална сигурност на САЩ и през 2016 г. е била разпространена от група хакери, наричащи се „Шадоу брокърс“ / Shadow Brokers/.

Компютърните системи на федералните служби в САЩ не са били засегнати от кибератаката, осъществена от неизвестни хакери с компютърния вирус WannaCry. Това съобщи съветникът на президента по въпросите на киберсигурността и борбата с тероризъм Том Босърт на брифинг. Според неговите данни в света общо 150 са засегнати от кибер атаката и са поразени около 300 000 компютъра. „У нас засегнати са неголям брой организации, сред които – FedEx", съобщи той. За глобалната хакерска атака стана известно в петък вечерта. Хакерите са заразили компютрите с блокиращ вирус. В Русия на атаката са били подложени локалните мрежи на министерството на извънредните ситуазии, министерството на вътрешните работи, Сбербанк, мобилните оператори „Мегафон“ и „Вимпелком“. По-късно Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в областта на кредитно-финансовата сфера потвърди случаите на хакерски атаки срещу банки, но увери, че те са били безрезултатни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама