Преговорите за управляваща коалиция в Холандия - в задънена улица

23:04, 15 май 17 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Холандия стигнаха задънена улица по темата за мигрантите. Това заяви Едит Схиперс - посредник в преговорите между партиите, изразили съгласие за влизане в коалиция, предаде БГНЕС. 

Консултациите продължават вече почти два месеца, като участие в тях взимат Народна партия за свобода и демокрация (НПСД), "Християндемократически призив" (ХДП), "Демократи-66" (Д-66) и "Зелени леви" (ЗЛ).

„Миграцията се оказа темата, където разногласията са твърде големи“, каза Схиперс. Като други сложни теми тя посочи измененията в климата и политиката за регулиране на доходите.

Парламентарните избори в Холандия се проведоха на 15 март и победа удържа НПСД, която спечели 33 места от общо 150 в долната камара на парламента.

На второ място с 20 депутатски места идва крайнодясната Партия на свободата, водена от евроскептика Герт Вилдерс. Третото и четвъртото място си разделиха ХДП и Д-66, които имат по 19 места. Управляващата коалиция трябва да разполага с минимум 76 места в парламента, което значи, че за нейното сформиране са необходими поне четири партии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама